23.10.2010

Nallekamut kiertueella

Eilen satuin vihdoinkin ohittamaan Senaatintorin päiväsaikaan ja päätin tutustua tarkemmin siellä nököttäviin United Buddy Bears -patsaisiin, jotka olen kyllä onnistunut ohittamaan jo useita kertoja.

Wikipedian mukaan " United Buddy Bears tarkoittaa 144 karhupatsasta, joista jokaisen on maalannut taiteilija eri YK:n jäsenmaasta maan oman tyylin mukaisesti. Karhut seisovat rauhanomaisesti käsi kädessä. Näin niiden tarkoitus on edistää suvaitsevaisuutta ja yhteisymmärrystä kansojen ja kulttuurien välillä. Jokainen karhu on koristeltu eri tyylillä, joka heijastaa kunkin yksittäisen taiteilijan kotimaata. United Buddy Bears muodostaa taideteoskokonaisuuden, joka pyrkii levittämään ympärilleen elämäniloa."

Jokainen nalle on hieno omalla tavallaan, mutta pitkällisen karsinnan tuloksena omia lemppareita:


Luxemburg - Namibia - Puola

Luxemburgin nallessa on hieno graafinen ilme. Namibian nalle on vaikuttava eläinaiheineen ja nallen rinnassa oleva punainen nauha kuvastaa koskettavasti maan Hiv/Aids-ongelmaa. Puolan nallessa on kreisi meininki.

Kuuba - Etiopia - El Salvador

Kuuban nalle kuvasti aika osuvasti omaa mielikuvaani valtiosta, niin esteettisesti kuin poliittisestikin. Etiopian nallen kuvionnit ovat hienot, ja El Salvadorin nallen pää oli kuvioitu taidokkaasti pantteriksi.


Egypti - Argentiina - Venäjän federaatio

Egyptin nalle kertoo historiasta, mutta sympaattisesti, jos ajattelee kuinka merkittävä tekijä se yleismaailmallisesti on ja toisaalta miten Egypti elää matkailusta. Argentiinan nalle oli koristeluiltaan ehkä hienoin. Venäjän federaation nallessa oli kauniit, slaavilaiset kuvioinnit, mutta nallen ilme on vähän pelottava...

Turkki - Tunisia - Thaimaa

Turkin ja Tunisian nalleissa oli hienoja koristeluja, Thaimaan nallessa on mielenkiintoinen visuaalinen ilme ja jännittävä ratkaisu.

Nalleihin liittyy vahvasti poliittinen ulottuvuus, mutta itse keskityin lähinnä ulkoisiin seikkoihin. Mietin kokonaisuutta, mielenkiintoisuutta, teknistä toteutusta ja sitä, kuvaako se jollain tavalla mielikuvaani kyseisestä maasta olematta kuitenkaan matkailumainos.

Tylsimmät nallekamut:

Jenkkilässä on sitten pitkällisen pohdinnan perusteella päädytty toteuttamaan - TA DAA! - Vapaudenpatsas-nalle. Toteutus on ihan hieno, mutta aihe mielikuvitukseton. Sama meininki brittien nallessa.

Mielenkiintoisia ja hienoja nallekamuja olivat näiden lisäksi mm. Myanmar, Pakistan, Peru, Ranska, Kongo, Kanada, Bahama ja Turkmenistan.
Nalleja ehtii ihailemaan Senaatintorille vielä 26.10. asti.

3 kommenttia:

Pilvi kirjoitti...

Mainiota että muistutit tästä!
Pitää marssia huomenna kuvailemaan nallet... mikäli ei sitten ihan kamalaa ilmaa heitä eteen.

Niin ja kiitos kommentistasi. Lämmittää mieltä ihan oikeasti :)

Katri kirjoitti...

Olen myöskin kävellyt - itseasiassa pariinkin otteeseen - nallerykelmän ohi ja ihmetellyt mistä on kyse. Aikaa ei (tietenkään) ole ollut kummallakaan kerralla pysähtyä tutkimaan asiaa tarkemmin. Mutta aika kiva idea tämä United Buddy Bears. :)

blandad. kirjoitti...

Supi: kannattaa käydä katsomassa, näistä ei ainakaan tule paha mieli.
Ja ole hyvä :)

Katri: joo idea on hyvä ja hauskakin. Senaatintori on oivallinen paikka näyttelylle, nallet näyttävät hieman utopistisilta hyvällä tavalla.