4.11.2010

Contrasts is the word

Eilen keskiviikkona oli vuotuisen NRJ Fashion Awards palkintogaalan aika. Sain kutsun kaveriltani ja tänä vuonna awardsit pidettiin Finlandia-talossa. Puitteet olivat siis varsin juhlavat ja hienot, tulipahan samalla vierailtua ensimmäistä kertaa Finlandia-talossakin! Äänentoisto oli omaa luokkaansa, vaikka välillä volat olivatkin vähän turhan kovalla. Sinällänsä katsomo ei ehkä ollut paras mahdollinen näytöstä ajatellen, koska taaempaa ei vaatteita ei erottanut kovin hyvin. Perinteisesti "änärjiit" on järjestetty Kaapelitehtaalla, joten tällä kertaa oli lähdetty rohkeasti tekemään jotain ihan muuta, mikä on aina ilahduttavaa ja erittäin positiivista.


Tämän enempää en jaksanut kuvata, koska näkyvyydessä oli jo muutenkin omat haasteensa. Käsitääkseni tapahtuma tulee myöhemmin telkkaristakin. Nrj FA rakentuu perinteisesti kilpailutyönäytöksestä ja sponsorinäytöksestä, joista jälkimmäinen oli tällä kertaa ensin. Näytösten välissä esiintyi Laura Närhi parin biisin verran.

Sponssinäytöksessä esiteltiin vaatteita mm. Gantilta, Vilalta, Lorellalta, Marc O'Pololta. Koruja nähtiin Lapponialta, Vågalta ja Nominationilta, jonka sisääntulossa huomion veivät kylläkin Mert Otsamon vaatteet, kenties parasta sponssinäytöksen antia Kaarina K:n sisääntulon lisäksi. Muuten näytöksessä nähtiin alusvaatteita Funky Ladylta ja Patricialta, Gollan tietokonelaukkuja, Valkee kirkasvalokuulokkeita. On haasteellista esitellä näytösolosuhteissa muitakin kuin vaatteita ja asusteita, mutta esimerkiksi Nikonilla oli oma sisääntulo, jossa kameroiden lisäksi vaatteita nähtiin mm. Makialta ja Wranglerilta ja mallit olivat osittain tanssijoita koreografioineen. Hauska yksityiskohta oli ilmeisesti jonkinlainen uutuuskamera, jolla voi heijastaa kuvaa suoraan kamerasta valkokankaalle, tässä tapauksessa valkoiseen t-paitaan.

Kilpailutyönäytöksessä oli 10 sisääntuloa, joissa jokaisessa kaksi asua. Aiemmin asuja on ollut kolme, joten nyt sisääntulot jäivät jotenkin vaillinaisiksi. Toisaalta kisan teema, "Contrasts", oli ehkä ajateltu olevan helpoiten tulkittavissa kahden asukokonaisuuden välillä.
Kokonaislinja oli selkeää, osittain hyvin minimalistista ja yllättävän kaupallishenkistä, joukossa toki poikkeavia, lähes puvustuksen omaisia töitä. Moni kilpailutöistä olisikin kaivannut ympärilleen enemmän asukokonaisuuksia tai yleensäkin jotain lisävolyymia, koska jäivät tällä kertaa jotenkin irrallisiksi. Itse olisin toivonut lisää juurikin sitä nimenomaista kontrastia, moni oli keskittynyt lähinnä materiaalien välisiin kontrasteihin. Taso oli kuitenkin hyvä ja tasainen, kaikki työt omalla tavallaan hienoja, hyvin toteutettuja ja varmasti tekijöidensä tyylisiä.

Kilpailutöiden perusteella olin kiinnostunut näkemään, miten "She creatures"-työ oli toteutettu ja se olikin oma suosikkini. Kilpailutyöt lupailivat digiprintattua silkkiä ja näyttivät kyllä erittäin hyvältä lavalla. Sanna Naapuri opiskelee London college of fashionissa ja hänen asuissaan oli selkeästi kansainvälinen ote, näistä töistä voisi helposti jatkaa mielenkiintoiseksi mallistoksi asti. Sanna voitti Peugeotin erikoispalkinnon. NRJ yleisöäänestyksen voitti Anna Marchal työllään "Sao Paolo/St. Petersburg", ja samalle työlle meni myös ensimmäinen palkintosija. Marchal on muistaakseni voittanut yleisöäänestyksen ainakin pari kertaa aiemminkin, ehkä sijoittunut palkintosijoille muutenkin. Kakkossijalle tuli Minna Leinosen "Paljas peitto" ja kolmanneksi Arja Kärkkäisen "Hooligan reuse". Itseäni ilahdutti myös "omasta koulustani" olleen Katja Palomaan "It's geo me trick"-sisääntulo, jonka asut olivat taidokkaasti toteutettuja..

On tärkeää, että vastaanvanlaisia tapahtumia järjestetään. NRJ Fashion Awards antaa hienon mahdollisuuden opiskelijoille osallistua ja päästä esittelemään omaa osaamistaan suurelle yleisölle ja vaikkei voittoa tulisikaan, toimii se kuitenkin aina meriittinä CV:ssä. (nimim. kokemusta on :D ) Näytöksia katsellessa tuli mieleen hyvä pointti omaan tekemiseen: näytösasuja suunnittelessa kannattaa miettiä, että ne ovat mielenkiintoisia myös kaukaa. Volyymilla ja materiaalivalinnoilla saa ihmeitä aikaan.

2 kommenttia:

p kirjoitti...

Itse istuin yläparvella ja näkyvyys oli paikoin valitettavan huono. :/ Olin myös yllättynyt, että NFA oli tänä vuonna pikemminkin gaala verrattuna edellisvuosien "bileisiin". Mutta toisaalta parempi näin, ainakin paikallaolijat keskittyivät näytöksiin.

Pakko kritisoida: Angels & Demons on ehkä yksi kliseisimpiä vastakkainasetteluja, työn nimi ainakin olisi voinut olla joku persoonallisempi. :) Muuten olisin odottanut räväkämpiä yhdistelmiä, enemmän näkyvää kontrastia...

blandad. kirjoitti...

p: Jep, vaikka paikka ja ajatus olivat varsin hienot ja tykkäsin ideasta että hommasta oli haluttu tehdä gaala, niin näkyvyyden kanssa oli kyllä ongelmia.

Heh, no joo, mä en sen enempää lähde kritisoimaan kenenkään juttuja ja toisaalta suomalaisista kouluista ehkä puuttuu sellainen totaalinen revittely ja heittäytyminen, koska täällä painotetaan kaupallisuutta. En muista oliko se jopa mahdollisesti yksi kriteereistä tänä vuonna?