4.3.2011

Paha kaaso mustissaan

Muodin huipulle -ohjelman kakkosjakson tehtävänä oli luoda kevät asuksi. Suunnittelijat ohjattiin kukkahuoneelle, sillä asu piti valmistaa vähintään 30%:sti elävistä kukista ja kasveista. Kukkien lisäksi kilpailijat saivat valita kankaanpaloja "nopeat syövät hitaat" periaatteella.

Kukkatehtävä on ajatuksena kiva ja haastava ja muistan kuinka upeita luomuksia jenkkiversiossa aikoinaan tehtiin. Kotikatsomossa piti kuitenkin kiristellä hampaita siinä vaiheessa, kun kilpailijat tappelivat kankaista ja esimerkiksi Harriet jäi täysin ilman. Epäreilua kerta kaikkiaan. Suurin osa tyytyi käyttämään kukkia/kasveja juurikin sen noin kolmasosan verran ja pelasi lopun kankaalla. Millaisia lopputuloksia oltaisiin nähty, jos kaikki olisivat saaneet saman verran jotain tiettyä kangasta ja asu olisi pitänyt koostaa enimmäkseen kukista?  


Pidin Caterinan puvusta, koska se näytti ajatellulta kokonaisuudelta. Värit tosin toivat mieleen lähinnä raa'an banaanin, mutta asussa oli jotain joka vain toimi.

Anne-Mari oli asetellut kukat ja lehdet kauniilla tavalla, laskostettu helma komppasi kokonaisuutta. Tukkakukat ovat ihanat, mutta mustat sukkikset ja nilkkurit tekevät kokonaisuudesta turhan raskaan.

Tehtävän voitti Jussi, joka oli työstänyt kukkia spraymaalaamalla ne mustiksi. Tarina asun takana oli ihan hauska ja tajusin sen pointin, mitä Jussi on asullaan hakenut, mutta jäin silti miettimään että oliko asu lopulta voittonsa ansainnut. Tehtävänantona oli kevät, materiaalina kukat, joten olettaisin että lopputulos on jotenkin värikäs, elävä ja runsas. Jussi kuitenkin tavallaan tappoi idean ja ilman tarinaa asun yläosa näyttää lähinnä jätesäkistä askarrellulta. Musta on toki tyylikästä, mutta hyvä suunnittelija poistuu mukavuusalueeltaan ja osaa tarvittaessa myös käsitellä värejä. Tuntuu että tuomaristo ihastui lähinnä Jussin tarinaan, vähän niinkuin "Keisarin uudet vaatteet" -sadussa (mikä pätee myös hyvin usein vaate/muotisuunnitteluun muutenkin) eli jokin asia selitetään hienommaksi kuin mitä se todellisuudessa onkaan. Pisteitä kuitenkin siitä, että Jussi lähti jatkotyöstämään materiaalia omannäköisekseen, mikä ehkä oikeutti tällä kertaa voittoon saakka.

Kisasta putosi Jarna, mutta itse olisin tiputtanut Willen. Willen asu oli mauton ja huonosti tehty, toivottavasti kilpailija näyttää mahdolliset taitonsa jatkossa, koska tähänastinen ei todellakaan vakuuta.

Itseäni ärsytti hirveästi Catwalk-osion hajanaisuus. Asukokonaisuuksia ei näytetty kunnolla, vaan nopeita leikkauksia ja editointeja mm. mallien kasvoihin. Tuli fiilis, että ohjelmaa on tehty nopeasti ja mahdollisimman halvalla. Mutta kuten aiemmin sanottu, tässä tehdään nimenomaan sitä viihdettä ja nopeasti pureskeltavaa höttöä. Todellinen suunnittelutyö on sitten jotain ihan muuta.


kuvat MTV3

5 kommenttia:

L.emminkäinen kirjoitti...

Heips! löysin sun blogin Habitus-blogin kautta, ja voi veljet, blogisi oli monen monta päivää sivulehdissä luettavana! Sun tekstit iskee aivan täysillä! Hauskasti kerrottuja ja mielenkiintoisia juttuja, olen itsekkin vaatetusalan ihminen :)

mutta asiaan: itseänikin harmitti suunnattomasti kun harriet jäi ilman kankaita, vaikka kyseessä onkin kisatilanne niin on se nyt tavattoman väärin että toisen pitää tulla toimeen pelkällä tukikankaalla! Jussin työ ei minusta todellakaan ollut voiton arvoinen, tyyppi ohitti tehtävänannon täysin ja sepitti typerän tarinan kaiken huipuksi. Hienostihan mekko oli tehty mutta se siitä.

Ulla R kirjoitti...

Mä en erityisemmin välittänyt Jussin tarinasta, mutta puvusta tykkäsin kyllä. Ja näyttäähän se keväältä, juuri ennen kuin kukat kunnolla puhkeavat kukkaan! Ansaittu voitto myös siksi, että kukkia oli hyödynnetty kunnolla eikä vaan käytetty ommellun puvun koristeina.

Aika noloa, ettei kukaan antanut Harrietille kangasta, moni kun nappasi useampaa eri laatua. Toki on kilpailu, mutta silti..

Saara kirjoitti...

Mun on ollut tänä vuonna tosi vaikea keskittyä tähän kilpailuun. Isona syynä on tuo mitä totesit viimeisessä kappaleessa, jotenkin niin älyttömän huonosti ja viihteellisyyttä hakien toteutettu kaikki :(.

Se mikä aina jaksaa huvittaa, on tuo vaatteen "tarina". Sitä jaksettiin koulussakin aina toitottaa ja tuntuu, että aivan sama mitä caccaa sitä suunnitteleekaan, niin the Tarina vaatteen takana pelastaa aina kaiken :D

moi kirjoitti...

Mulla tuli Jussin jutusteluista mieleen turhankin elävästi viime kauden tarinasetä Antti Asplund:D

Ohjelmassa ärsyttää se, että varsinkin alkujaksoissa tippujan ja voittajan pystyy arvaamaan liian helposti jo ennen valmiiden asujen näkemistä sen perusteella, ketä jaksossa eniten seurataan. Suoraan jatkoon pääsijöillä on usein hienojakin luomuksia, joihin ei kuitenkaan paneuduta missään vaiheessa jaksoa.

blandad. kirjoitti...

L.emminkäinen: Kiva kuulla jos tykkäsit, varsinkin hyvä palaute oman alan ihmisiltä lämmittää :)
Jussilla on hyvä visio ja pidin ajatuksesta ja osittain toteutuksestakin, mutta jäin miettimään olisiko sen voinut tehdä toisinkin - ja olisiko mekko toiminut ilman tarinaa?

Ulrika: Joo se oli kyllä hyvää että kukkia oli käytetty reippaasti.

Ja tosiaan vaikka onkin kyse kilpailusta, niin en tajua millä perusteella saadaan aikaan hyviä lopputuloksia, jos lähtökohdat ovat epäreilut - joku saa kankaita metritolkulla, toinen ei mitään? Kaikilla on kuitenkin muuten samat puitteet, miksei siis myös matskuissa...

Midinetti: Jep.. näyttää jotenkin halvalta ja nopeasti tehdyltä, mikä ei sinällään yhtään edesauta tämäntyyppistä kilpailua.

Ja toki kiva jos homman pohjalla on jotain ajatusta, mutta lopulta itse tuote puhuu puolestaan.

moi: joo ehkä pientä vaikutetta Antista on haettu, sinällänsä satusedät (ja tädit) on jees!

Toi on ihan totta! Kai tuotantotiimi ajattelee, että parempiin perehdytään sitten myöhemmin, mutta katsojana olis kiva nähdä niitä muitakin.