13.7.2012

Hytti nro 6

Kallion kirjaston "viikkolainahylly" on tullut tänä kesänä tutuksi. Uutuuskirjoja luettavaksi, kunhan vain jaksaa tahkoa opuksen viikon sisään. Sieltä nappasin myös Rosa Liksomin Finlandia-palkitun Hytti nro 6.
Rosa Liksomilla on oma paikkansa niin kirjahyllyssäni kuin muistoissanikin. "Löysin" Liksomin äidinkielenopen suosituksesta lukion ekalla ja ahmin sen jälkeen lähestulkoon kaiken siihen astisen tuotannon ja luin lisää, sitä mukaan kuin vain ehdin ja uutta ilmestyi. Pitkän pitkän tauon jälkeen innostuin Liksomista uudelleen Reitarin myötä, joka onkin aikas loistava teos sekin.
Hytti nro 6 kertoo junamatkasta Moskovasta Mongolian pääkaupunkiin, Ulan Batoriin. Eletään Neuvostoliitossa ja kutoshyttiin sattuvat matkatovereiksi suomalainen nuori tyttö ja nelikymppinen venäläismies. Matka läpi Siperian on pitkä ja monimuotoinen, jonka edetessä sekä mies että tyttö oppivat elämästään jotain uutta. Tarina on kasvukertomus näiden kummallisten ihmisten välillä, loppua kohden se muuttuu jopa fantasiakertomusta myötäileväksi, symboliseksi taruksi. Tämän enempää on turha sanoa, jottei pilaisi lukukokemusta niiltä, joiden yöpöydillä tämä kirja vielä odottaa - tai kirjastonystäviltä, jotka löytävät tämän vaikkapa sieltä viikkohyllystä. Tarinassa ovat kuitenkin läsnä kaikki Liksomille tyypilliset elementit - irrallaan olevat, hieman ahdistuneet ihmishahmot, jotka yrittävät ymmärtää kokemaansa selvitäkseen eteenpäin elämässä. Kirjan kieli on ronskia ja karkeaa, mutta ruokakuvaukset ovat niin herkullisia, että alkaa väkisinkin tehdä mieli kaikkia ihania neuvostoherkkuja hapankaalista tummaan leipään, smetanaan ja borsh-keittoon.
Hytti nro 6 on sellainen kirja, jota lukiessa tulee hetkittäin hieman epämukava olo, mutta kun sen on saanut luettua, tulee hyvä fiilis siitä, että taas tuli luettua hienoa kirjallisuutta. Tarina vilisee viittauksia venäläisiin kirjailijamestareihin, symboleita ja kielikuvia, joten Hytti nro 6 on varmasti myös teos, jonka myötä moni lukiolainen taas kerran löytää Rosa Liksomin tuotannon. Suosittelen!

Ei kommentteja: