9.11.2013

Tein kuvapäiväkirjan

Osallistuin pari viikkoa sitten viikonlopun mittaisella kurssille, jossa tehtiin oma kuvapäiväkirja. Kuvapäiväkirjoilla on pitkät perinteet ja yksi tunnetuimmista kuvapäiväkirjoista taitaa olla Frida Kahlon, hän piirsi, kirjoitti ja maalasi tuntemuksiaan säännöllisesti. Kurssin olennaisena osana oli tehdä kirja alusta loppuun itse, hieman yksinkertaistetulla kirjansidontamenetelmällä. Ehdimme tehdä myös muutamia maalausharjoituksia.

Kurssi järjestettiin Kaapelitehtaalla ja ilmat olivat hyvin syksyiset, auringon paisteesta sankkaan sumuun. Kaapelitehdas itsessään on kyllä kiva paikka.


Tarkoituksenani oli tallentaa kirjantekovaiheita tarkemmin, mutta puuhailin niin innostuneena, että tallentaminen todellakin jäi unholaan. Oli pitkästä aikaa todella kivaa työskennellä perinteisessä ateljee-ympäristössä ja muistelinkin kaiholla Oriveden opistolla vietettyä lukuvuotta yli kymmenen vuoden takaa, jolloin melkeinpä asuin opiston ateljeessa.

(huomaa Artekin tuolit! :D )
Ehdin tehdä viikonlopun aikana kaksi kirjaa, A4-kokoisen ja toisen pienemmän, pystysuunnassa puolikkaan A4-kokoisen. Kirjantekovaiheeseen liittyy liimauksia, jotka vaativat kuivumista ja tästä syystä homma ei ole ihan kaikkein nopeinta, vaikkakin kyllä kivaa puuhailua.

Tyylilleni uskollisena en miettinyt kirjan päälliskangasta sen kummemmin, otin sellaisen tilkun joka nyt sattui löytymään ja keskityin opettelemaan kirjansidontekniikkaa. Ihan täysin ongelmitta prosessi ei sujunut, mutta lopulta olin todella tyytyväinen näihin luonnoskirjoihin. Jotkut kurssilaisista tekivät todella hienokantisia, siistejä ja kauniita kirjoja, mutta tärkeintä oli että kaikki olivat vilpittömästi yhtä innoissaan kirjoistaan.


A4-kokoisessa kirjassa on erilaisia paperivaihtoehtoja ja täysin uusia papereita, pitkulaisen kirjan taas rakensin pääasiassa jo vanhoista luonnoksista. Leikkelin sinne yhden ison akryylimaalauksen, johon en ollut niin tyytyväinen. Näin pääsen hyödyntämään paksun paperiarkin toisen puolen, mutta jollain tavalla myös maalauksen kivat osat pääsevät "esiin". Isompaan kirjaan piirtelin myöhemmin kotona käsivarapiirroksia kosmetiikkamainosten innoittamana.

Tykkäsin kurssista ihan todella paljon ja aion ehdottomasti kokeilla tätä myöhemmin uudelleen kotioloissa. Kurssia järjestää Työväenopisto ja se tullaan järjestämään uudelleen luultavasti taas kevätkaudella, joten kannattaa ehdottomasti osallistua, jos oman kuvapäiväkirjan tekeminen kiinnostaa!

P.s. Kuvapäiväkirjaa voi pitää monella tapaa, tässä pari hienoa esimerkkiä: Geninne's Art Blog ja Journal Girl

Ei kommentteja: