9.5.2016

Paluu Edeniin

Ruotsalainen Rörstrand juhlii tänä vuonna 290. juhlavuottaan ja sen kunniaksi on otettu uudelleentuotantoon rakastettu Eden-kuviointi, joka on monille retrofaneille varmasti hyvin tuttu.
Olin ystävän luona kylässä ja ihastelin Skönä hem-lehdessä ollut Eden-malliston mainosta. Harmikseni totesin, ettei kuvaa ole saatavilla suoraan netistä (ilman pressipankkiin kirjautumista), se on suorastaan herkullinen fiiliskuva. Joka tapauksessa aika hauskaa, että tätä klassikkoa on taas uudelleentuotannossa. 
Eden valittiin juhlavuoden kuvioksi yleisöäänestöksellä, jossa se sai selkeästi eniten ääniä. Edenin suunnitteli Sigrid Richter, vaikka kuviota usein väitetäänkin virheellisesti Marianne Westmanin käsialaksi. Westman oli Rörstrandin nimikkosuunnittelijoita tuohon aikaan, mutta hänen ollessaan matkustelemassa Yhdysvalloissa, tehtävänanto annettiin tuuraajaksi palkatulle saksalaiselle Richterille. Edeniä valmistettiin 1960-1972 ja sitä on ollut saatavilla jos jonkinlaisena astiasarjan osana (esim. Pinterestistä hakemalla löytää valtavasti hakutuloksia). Edeniin törmää myös aika ajoin ihan suomalaisillakin kirpputoreilla.
kuvat Rörstrand
Eden on visuaalisuudeltaan ajalleen tyypillinen, mutta juuri siksi niin nerokas, että omppuaihe ihastuttaa edelleen. Käsitin, että tämä vuoden 2016 mallisto on muotokieleltään täysin uutta, eikä ihan samanlaisia ole ollut aiemmin tuotannossa - fiksua sinänsä, koska näin ollen vanhojen astioiden keräilyarvo säilyy ennallaan ja uudet astiat palvelevat enemmän tämän päivän kuluttajaa. Minulla on jokin vanha Arabian omenakuvioinen lautanen, jonka kaveriksi uudenmallinen pyöreä Eden-lautanen sopisi mainiosti.
Onnea 290v. Rörstrand ja hurraa-huudot klassikkokuoseille, jotka kestävät aikaa ja ihastuttavat aina uusiakin sukupolvia!

Ei kommentteja: