30.8.2017

Tallinnassa

Elokuun alkupuolella kävin pitkästä aikaa Tallinnassa päiväreissulla. Lähtö oli aikaisin aamulla, mutta sitten maissa saikin viettää kymmenisen tuntia. Sää oli ihanan aurinkoinen ja tosi lämmin, kunnon kesäpäivä siis.


Kävimme ystäväni kanssa Karnaluksissa ja yhdessä kangaskaupassa. Tallinnassa näytti olevan nyt todella monia kangaskauppoja ja käsityö- sekä korutarvikkeita myyviä liikkeitäkin useita verrattuna Helsingin tarjontaan. Näistä ajattelin postailla vähän erikseen lisää. Kävelimme keskustaa kohti. Tykkään Tallinnassa ihan hirveästi siitä, että sen katukuva on niin vaihtelevaa: on vanhoja kauniita taloja ja niiden seurana yhtäkkiä jokin ultramoderni rakennus, jossa on kuitenkin jotain tyylillisesti tosi jännää. Kaupungissa tunnutaan myös rakastavan näitä molempia ulottuvuuksia - vanhaa ja uutta rinta rinnan. Kävelymatkallamme poikkesimme myös Humanassa, tämä liike taisi olla nimenomaan keskittynyt vintageen.
 Keskikaupungilla kiertelimme aikamme muutamissa kaupoissa, tein hankintoja yhdessä taidetarvikeliikkeessä ja kävimme Créme de la créme -parfyymiliikkeessä nuuhkimassa muodikkaita niche-tuoksuja.


Parfumeria on siis keskittynyt vain laadukkaisiin ja hieman erikoisempiin tuoksuihin. Sisustukseltaan se on todella tyylikäs ja hintatasoltaan - noh, supertyylikäs! Tuoksuja oli niin moneen lähtöön, mutta mieleen jäi ihana ruusuntuoksu sekä puhdas jasmiinin tuoksu, joka oli huumaava.
Ketjumuotiliikkeistä poikkesimme vain Massimo Duttilla, josta ystävä hankki kuumaan päivän sopivamman puseron sekä minun toiveestani River Islandilla, jonka muistin kivaksi kaupaksi. Yhtä ihanaa hippihelymokkalaukkua haikailin, mutta onneksi jätin sen kuitenkin ostamatta.Syömään menimme vanhaan kaupunkiin. Päädyimme jollekin kivalle terassille, josta sai ihan kohtuuhinnalla kohtuullista ruokaa (yllättäen ravintolan nimi ei jäänyt mieleen) ja ruuan jälkeen menimme kahville somaan Pierre's Chocolaterie'en. 
Paikka oli tunnelmallisella sisäpihalla, sisustettu erilaisilla vanhoilla esineillä ja tekstiileillä boheeminen vanhaan pariisilaiseen tunnelmaan ja sen valikoimaan kuului mm. ihanan tuhtia suklaakakkua, jota en jaksanut syödä loppuun asti!!! Sinne täytyyn päästä ehdottomasti uudelleen. Ainoa miinus olivat huonosti käyttäytyvät urpot suomalaisturistit, joiden käytöstä ei voinut kuin häveten kuunnella sivusta. (Huom! Kuvissa näkyvät henkilöt eivät liity tapaukseen!)Matkasuunnitelmassa oli käydä Telliskiven alueella, mutta skippasimme sen ja jäimme kuljeskelemaan vanhaan kaupunkiin, joka olikin erittäin hyvä idea. Oli ihanaa kulkea ja ihastella pastellinvärisiä taloja kauniine yksityiskohtineen. Turistimassoja oli joka paikassa, eniten pääkaduilla, mutta sivukujilla oli ihanan rauhallista.
Poikkesimme Aleksanteri Nevskin katedraalissa, joka on yhtä upea niin ulkoa kuin sisältä. Sisällä oli käynnissä jokin ortodoksinen iltamessu. Vahva suitsukkeiden ja mehiläisvahatuohusten tuoksu, katosta alas lankeava iltapäivän kirkas valo ja uskonnollinen, itselle vieras rituaali liturgisen laulannan säestämänä, johon paikalliset osallistuvat ja jota turistilaumat ihmettelevät - tunnelma oli hyvin mieleenpainuva.

Kävimme vielä Piiskopin näköalapaikalla, johon olen jostain syystä kovin tykästynyt. Tässä vaiheessa kello oli jo sen verran paljon, että lähdimme vähitellen takaisinpäin kohti satamaa.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan reissu oli jotenkin todella onnistunut ja tosi ihana. Tykkään Tallinnasta kaupunkina aina vain enemmän, joskus olisi taas kiva päästä sinne useammaksi päiväksi. Olisi ihanaa myös tonkia kangaskauppoja ja käsityöliikkeitä pidemmän kaavan mukaan. Inspiroivia juttujahan kaupungista löytyy joka lähtöön.

Ei kommentteja: