30.3.2008

Lappi!!!

Takaisin Helsingissä.
Lomareissu Lappiin onnistui oikeastaan vielä paremmin kuin olin kuvitellut. Asuin Rovaniemellä viitisen vuotta ja nyt hävettää, ettei koskaan tullut lähdettyä käymään pohjoisempana. Olen käynyt kyllä lukion kolmannella Norjassa ja samalla reissulla pysähtynyt Kilpisjärvellä, mutta silloin oli syksy. Nyt olin 9 päivää oikeasti Lapissa ja oli kyllä aivan mahtavaa. Ja olin vielä onnekas siinä suhteessa, että vietin aikani pienessä kylässä Kittilässä, enkä turistikohteen (Levi) hälinässä. Paljon lunta, lähes joka päivä paistoi aurinko... hiihdin, ajoin moottorikelkalla... täydellinen irtiotto kaikesta. Seisoin tunturin laella, katselin kaukaisuuteen ja kuuntelin hiljaisuutta... On jotenkin vaikeaa kuvailla edes sitä tunnetta, joka koko reissusta jäi. Lähtemätön vaikutus.

Yhtenä päivänä tein hieman "maakuntamatkailua" ja kävin Särestössä, joka on siis Reidar Särestöniemen kotipaikka Kaukosen kylässä, Kittilässä. Samalla alueella Reidarin vanha kotitalo, kahvila- ja galleriarakennukset sekä uusi ateljeekoti (ensimmäinen eli vanha ateljeekoti paloi). Uudemmat rakennukset olivat jättimäisiä kelohonkapytinkejä ja varsinkin ateljeekoti teki vaikutuksen: suuri, korkea ja valoisa ateljeetila ja askeettinen, mutta kummallisen kotoisa "kotipuoli". Ateljeekodin tunnelma oli pysähtynyt, tuntui siltä että Reidar olisi ollut siellä ihan vastikään, vaikka hän kuoli 1981.


Ateljeekodissa tuli myös sellainen fiilis, että ei ole tärkeää missä on, vaan että on siellä missä viihtyy ja tekee sitä omaa juttuaan.

Reissuni ylitti siis kaikki odotukset ja antoi paljon enemmän. Jotenkin hassua toisaalta, mutta sain paljon uusia ideoita ja uutta intoa. Lopuksi vielä pienimuotoiset tuliaiset:

Patalapuissa oli mielestäni jotain kovin hauskaa, niinpä ostin punaisen itselleni ja sinisen äidille. Kettuavaimenperässä on oikeaa turkista, jota sinällänsä vierastan, mutta kyseinen pikkukaveri oli vain liian hellyyttävä... Suomi-poronnahka-pullonavaaja-avaimenperä on taas jotenkin niin kitsch, että se on melkein cool. (Teen myös turkispoikkeuksia kissojen leikkihiirien kohdalla, koska ne tuovat kissoilleni käsittämätöntä iloa... pakko tunnustaa.)

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Lappi on aivan ihana! Miehenihän on Kolarista kotoisin ja viime kesänä oltiin viikko siellä, käytiin Norjassa ja pyörittiin tuntureissa, oli melkoinen kokemus etelän tytölle :) Kesälappi on ihan yhtä ihana kun talvimaisemat, siellä on jotenkin niin erilaista kun täällä.. juhannuksena näkyi luntakin vielä :D