19.5.2008

Moa, Argos, Fafa, Corbijn, Loose

Kävin eilen katsomassa Moan eli Master of Arts -näyttelyn, eli siis taikkilaisten lopputyönäyttelyn. Viime vuonna kaverini oli mukana ja olin mm. auttamassa häntä oman "osaston" rakentamisessa. Oli hauskaa nähdä miten näyttely rakentui ja vielä hauskempaa oli ottaa osaa avajaisbileisiin, jonka jatkot olivat korjaamolla. Tämänvuotinen Moa oli näyttelymielessä ehkä jopa parempi, ainakin vaatepuolelta valmistuvien töitä oli enemmän. Muutamia esimerkkejä:

Salla Salokankaan Halal Fashion? – Sallittu muoti? on "tutkimusmatka 24 nuoren suomalaisen musliminaisen arvojen, kuluttamisen ja pukeutumisen maailmaan". Näyttelyssä oli esillä viitteellisiä muotikuvia haastatteluun osallistuneista. Mielenkiintoinen ja uusi aihe.

Minttu Wikbergin Vanhuus muokkaa mielikuvia -työssä tehdään vanhuudesta uudenlaista brändiä. Esillä ihanat mummo- ja pappanuket.

Salli Raesteen "Cool & Bored filmi kuvaa kaupunkilaisen MeWe -sukupolven asennetta perinteisiin design-käsityksiin sekä uuden ja vanhan tyy­lin yhteensovittamiseen. Suomalaiset kiin­nostavat muotoilutuotteet tuodaan esille filmissä, jota tukee ajankohtainen musiikki. Filmi ei ole tuotekatalogi eikä suunnitte­lijaesittely. Tavoitteena on välittää tämän ajan uudet mielentilat. Teos on muodoltaan lähellä musiikkivideota, jossa yhdistyvät kau­pallisuuden ja taiteen keinot."

Vaatemallistoja oli useammassa töissä, esim. Emilia Erikssonin Utuma tuntus, Sirkku Kåhren Paradise brothers, Aino Vainion I know why no, Kaisa Hoikkalan Kokoro... hauskoja yksityiskohtia oli monessa työssä.

http://www.mastersofarts.fi/ (lainaukset ja muuta infoa)

Näyttelyssä tunsin hieman kateudenpistosta, miten paljon "helpompi" taikkilaisten lopputyö on vrt. oma. Taikissa saa kuitenkin enemmän keskittyä luovaan puoleen ja tekemään jotain mielekästä, kokeilevaa ja ehkä jopa yhteistyössä yritysten kanssa, kun omassa koulussa ehkä vähän liikaa painotetaan seminaareissa istuskelua, tutkimusta ja teoreettisuutta. Mutta toisaalta se on oman koulun linja ja sillä ollaan menty. Tosin olisi ollut kiva saada enemmän kannustusta oman malliston kehittelyssä... mutta ehkä siellä on linja hieman muuttunut, kun oma työ oli "uutta tutkimustapaa edustava". Heh.

Argos young designers on tänä vuonna nimikkeellä "This is me. Who are you?" Myyntinäyttelyssä voi kuvauttaa itsensä tiettyinä päivinä sekä ihastella nuorten suomalaisten suunnittelijoiden tuotoksia. Mukana 2or+by Yat, Antti Asplund, Tiina Aarras / Jousipaita, Aki Choklat, Dead Birds & Lionheart, Dusty, Svetlana Farafonova, Gardens of Jatuli, Girls of Boredom, gTie, MaritaHuurinainen, I know why no, Nessi Hovi, ILOA, Kaksi-Två, Veera Kulju, Lumi accessories, Naoto Niidome, Minna Parikka, Mitsumaru, Pisto, St.Vacant, Jasmin Santanen, Hanna Sarén, Tiia Vanhatapio ja Cecilia Sörensen. Hienoja yksilöllisiä vaatteita oli mm. 2or+ by Yat ja ILOA -mallistoissa. Paikanpäällä näin tutun ( joka toimii näyttelyn tiedottajana), joka tiesi kertoa että kauppa oli käynyt hyvin ja esim. Mitsumaru -puukengät olivat jo kertaalleen loppuneet kesken. Ihmetystä herätti Hanna Sarénin hiuspanta, jossa erilaisia koristeita, 150€. Itse panta oli aika hauska (tosin ei istunut omaan päähäni), mutta hinta herättää ihmetystä. No, hullu ei ole se joka pyytää vaan se joka maksaa.

Tänään oli vuorossa Taidemuseo Tennispalatsissa Kuvataideakatemiasta (Fafa) valmistuvien lopputyönäyttely. Kutsu avajaisiin tipahti kaverilta, joskin paikanpäällä selvisi että hänen lopputyönsä on esillä muualla eikä hän itse siis ehtinyt Tennarille asti... :D Siellä odottelimme toisen kaverini kanssa kukkapuska kourassa. Heh. Paikanpäällä oli niin paljon jengiä, että ei pystynyt oikein keskittymään töihin. Sen sijaan yläkerrassa oleva Anton Corbijn' näyttely oli todella hyvä. Mielenkiintoinen ja pysäyttävä ja aivan mahtavia kuvia muusikoista ja huippumalleista. Myös taiteilijan omakuvasarja, jossa hän poseeraa nuoruusmaisemissaan pukeutuneena ihannoimiensa tähtien (osa jo edesmenneitä) näköiseksi... piti oikein katsoa, että hetkinen, kuvissahan on sama kaveri!

http://www.taidemuseo.fi/suomi/tennispalatsi/index.html

Häslingistä menimme kaverini kanssa rauhoittumaan Bar Looseen yksille. Sieltä piti kiirehtiä kotiin, huomenna tavataan takkiasiakkaan kanssa ja esittelen lopulliset mallit.

Ei kommentteja: