25.2.2009

Kangastelua Polarstoffeilla

Pääsin tänään käymään "Polarstoffeilla". On sitä odotettukin, kun ei kouluaikana koskaan saatu sitä reissua järjestettyä... Eli tietämättömille tiedoksi, kyseessä ovat siis messut, jossa pääsääntöisesti kangasagentit esittelevät näytteitä kangaskokoelmistaan ja tarkoituksena on tehdä kauppaa alan ammattilaisten kanssa. Kangasagenttien lisäksi edustettuna muita vaatetustarvikkeita, lankoja, koneita ja laitteita. Joskus tapahtuma on ollut paljon isompi, nyt se oli aika pienimuotoinen, mutta ainakin näin ensikertalaiselle aivan yhtä mielenkiintoinen :) Eri agentit edustavat käsittääkseni eri kangastehtaita ja heidän kauttaan voi tilata haluamansa määrän tiettyä kangasta. Normaali käytäntö on, että pienestä kangasnäytteestä tilataan "fiileri", isompi kangaspala josta voi sitten tehdä lopullisen tilauspäätöksen. Monissa kankaissa ostorajoitus on suuri, esim. minimissään 300 metriä, joten mistään pikku näpertelystä ei ole enää kyse. Jotkut saattavat tosin tehdä poikkeuksia ja olen kuullut 50 metrin eristäkin... mutta hyvin tapauskohtaisia siis. (Jos olen ihan tosi väärässä, niin saa korjata!)
Uskoisin, että jos paikalle olisi tullut täysin bisneshenkisesti, parhaiten hommasta saa irti, kun tietää mitä hakee, tai edes minkä tyyppistä. Etsitäänkö painettuja vai kuosiinkudottuja, neuloksia jne. Muutoin sitä vaan plärää eri näytteitä ja miettii mikä olis kivaa... ja aika moni olisi.
Tykkään ihan hirveästi kosketella ja hypistellä eri materiaaleja ja siksi olinkin aika fiilareissa. Ihania puuvillasekotteita, pellavaa, silkkiä, villaa... unelmanpehmeää samettia, oikealta nahalta tuntuvaa keinonahkaa. Ohuen ohutta villajerseytä. Metallinhohtoja, erilaisia ruutukankaita... väreissä oli aika paljon neutraaleja sävyjä, mutta myös pinkkiä ja turkoosia - tai sitten kiinnitin huomioni vain niihin :D

Mielenkiintoisia juttuja ovat myös uudenaikaset materiaalit, esim. bambu. Sen hyviin ominaisuuksiin kuuluu anti-bakteerisuus, se hengittää, hyvä lämmönsäätelykyky, pysyy pehmeänä ja notkeana pesusta toiseen ja bambu on lisäksi ympäristöystävällistä. Tunnustelin muutamia aivan ihania bambukankaita, ne laskeutuivat aivan mahtavasti soljuen.
Myös ekopuuvilla tuntui mukavalta. Eko- eli luomupuuvilla on ekologisesti tuotettua puuvillaa, jonka valmistuksessa ei käytetä tuholaismyrkkyjä eikä puuvillan lehtiä pudottavaa kemikaalia. Luonnonmukainen viljely säilyttää maaperän hedelmällisenä, ja ekopuuvillan kasvatukseen tarivaan näin vähemmän kasteluvettä. Kuituun ei myöskään jää viljelystä johtuvia haitallisia kemikaaleja.
Joistain blogeista olenkin lukenut merinovillaan kohdistuvista epäilyistä ja nyt minäkin tiedän miksi. Merinovillaa tuottaville lampaille on tehty mulesing-käsittelyitä, joka tarkoituksena on poistaa lampaan peräaukon ympäriltä ihoa, jotta lihakärpäset eivät pesiytyisi sinne. Ihon arpeutuessa pesiytyminen ei onnistu yhtä helposti, mutta menetelmä on lampaalle tuskallinen. Asiaa pyritään parantamaan eläinystävällisemmillä keinoilla, mm. menetelmän kieltämisellä. Merinovillasta on kehitetty myös eettisempi ja ympäristöystävällisempi materiaali, jossa valitaan vain tarkasti hyvänlaatuista merinovillaa, joka estää nyppyyntymistä. Se on käsitelty myös konepesunkestäväksi ilman klooria. Bambua, ekopuuvillaa ja eettistä merinovillaa saa suomalaisen Orneule Oy:n valikoimista. Kyseinen yritys sijaitsee Tampereen seudulla Orivedellä ja valmistaa asiakkaan tarpeitten mukaan mm. erilaisia neuloksia! Miltäs kuulostaisi ekologinen, ihanan pehmeä, soljuva ja mukava neuloksesta tehty vaate, joka on tehty hyvin pitkälti Suomessa? Aika mukavalta sanoisin.

p.s Mikäli tekstissä oli ihan kauheita epäkohtia, niin kannattaa korjata. Nämä jutut ovat mielenkiintoisia, mutta minulle aika uusia juttuja, joita on kiva miettiä ja pohdiskellä. On mukavaa että on erilaisia vaihtoehtoja.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Missä tapahtuma järjetetään? Kuinka usein? Mitä vaaditään että pääsee mukaan?

Kun noissa alan tapahtumissa ainakin suomen ulkopuolella on aika tiukat määräykset vierailijoille. Todistettavasti omaa tuotantoa tekevä yritys.

Ja voi kun kankaista olisi pienempiäkin minimitoimituksia. Pienyrittäjän valmistussarjoilla 50m on aika paljon. Esin juuri orneuleella on aika suuret minimierät muistaakseni. Joitain jatkuvaan mallistoon kuuluvia perusneuleita perusväreissä saa pienempiäkin määriä.

On mukava lueskella jonkun samasa tilanteessa olevan juttuja ja mietteitä alasta. Etenkin toi aikasemman postauksen aihe osui todella lähelle omaa tilannettani. On se kumma kun vaatetusalan korkeakoulututkinnolla ei pääse vaatteita myymän. Ns. parempiin duuneihin vaatekauppa-alalla esim. sisäänostaja tai myymäläpäällikkö halutaan kaupanalan koulutusta eikä vaatetusalan, ei ymmärrä!

Sekava kommentti, mutta tsemppiä sinne työnhakuun.

blandad. kirjoitti...

Se oli Texmoda fashion groupin näyttelytiloissa. Sisäänkäynnin yhteydessä kaikki rekisteröityivät.Itse "pääsin" mukaan kaverin kautta,jolla sattui olemaan kaksi kutsua,mutta ei kutsua kyllä kyselty. Esim. opiskelijoille oli oma päivä ja kellonaika,jolloin saapua.
Sain lisäinfoa,että joistain paikoista on mahdollista saada pienempiä eriä malliston tekemiseen,mutta tuolloin hinta on vastaavasti kalliimpi ja koskee vain tiettyjä kankaita.
Vaikeeahan tämä ala on, mutta eteenpäin mennään :)

Anonyymi kirjoitti...

tässä hieman lisätietoa sinulle "ekopuuvillasta". http://www.kuluttaja.fi/fi-FI/edelliset-numerot/2008/6/2008/