5.6.2009

Tasalaatua

Eilen oli perinteisen Marimekon kaikelle kansalle suunnatun kesänäytöksen vuoro. Tällä kertaa homma järjestettiin Esplanadin sijaan Vanhalla, joka oli sinänsä viisas veto, koska ulkona satoi kaatamalla. Itse kävin katsomassa klo 15 näytöksen.

Kyllä, virittelin kameraa jonkun verran, ottamatta huomioon, että kun valot sammuvat tarvittaisiinkin ihan eri säädöt... ja parempi paikka ja vakaampi käsi. Noh, mennään siis lähinnä fiiliksellä.

Näytöksen aluksi puhui kivasti kesästä ja marimekkomaisista kesätunnelmista Mika Ihamuotila.


Katsojakunta oli enimmäkseen keski-ikäistä ja sitä vanhempaa, perusmarimekkojengiä eli siis niitä, jotka ovat luottaneet brändiin vuosikymmenten ajan. Tein muuten havainnon, että suomalaisten tämän kesän ehdoton lempiväri on - yllättäen - beige.

Vanha ylioppilastalo on itsessään hyvin kaunis ja puitteet näytökselle siis mitä mainiommat. Koska kameran kanssa hommasta tuli jo hyvin alkuvaiheessa tällaista suttua, annoin itse mallien kuvaamisen olla ja otin vain muutamia kuvia screenistä, jossa vaihtuivat eri kuosit ja kuviot. Toimiva yksityiskohta. Taustamusana soi vanha nostalginen suomi-iskelmä, nyt kuitenkin vähän nopeampaa ja "railakkaampaa".Vaatteet olivat ihan kivoja, mallit olivat tänä vuonna nuorempia, mistä pointseja Marimekolle, jota on arvosteltu "samojen naamojen käyttämisestä". Lavalla mm. ihana Mia Frigren, joka oli Pariisin muotiviikoilla mm. Vuittonin catwalkilla?! Yleisöä kosiskellen myös lapsosmalleja oli tällä kertaa hyvin runsaasti, ja onhan se niin somaa, kun söpöt ja ujostelevat pirpanat kävelevät värikkäissä vaatteissa lavalla.

Ymmärrän, että tämän yleisön edessä ei ole tarkoitus "huikaista" vaan lähinnä edistää myyntiä (myymälöissä oli -10% ale) ja välittää positiivista kuvaa Suomen tunnetuimman muotitalon meiningistä, mutta silti, näytös oli hyvin pitkälti itseään toistava ja vähän tylsä. Ei ehkä pitäisi sanoa niin, mutta toisaalta jos aina vaan hymistään, voidaanko välttyä "keisarin uudet vaatteet" -efektiltä? Missä olivat korut ja ylipäätään asusteet, niitä tuntui olevan hyvin vähänlaisesti? No olihan niitä laukkuja sentään. Jaloissa malleilla oli ihonvärisiä jumppatossuja, juhlavimmissa mekoissa sen sijaan mustia ja keltaisia korkkareita, jotka näyttivät hyvältä - ai ups, saattoi sielä jotkut kumisaappaatkin vilahtaa. Jeij.
Tykkään kovasti Marimekosta, ei siinä. En tiedä, mutta ehkä uskaltaisin väittää, että joskus pieni uudistus tekisi kuitenkin terää - ja käsittääkseni Ihamuotilan luotsaama Marimekko hamuaa "oikeaksi muotitaloksi". Joten vähän enemmän sitä sirkushuvia kiitos. Mielenkiintoisempaa ja jännittävämpää, mutta hyvällä tavalla, niin että ne Mairet ja Liisat lähtevät sieltä sillä mielellä, että noh olipas se jotakin! Kaikilla kun ei ole mahdollisuutta päästä niihin pressinäytöksiin, mutta silti halua ostaa, ja mieluiten jotain muutakin kuin tasaraitasukkia. En tiedä, ehkä olen liian kriittinen. Varmasti moni kuitenkin oli tähäänkin hyvin tyytyväinen ja nythän on tää lamakin ja kaikkea...

Loppuun tasaraitatausta, joka oli kaikessa yksinkertaisuudessaan magee. Mietin, että tämä tausta+paljon punaista+ new wave/punk/rock-musiikkia= toimii! Ei kuitenkaan ehkä yhdistettynä Marimekkoon - vai mitäs siihen sanoisivat eturivin Maire, Pirkko tai Liisa???

Ei kommentteja: