26.9.2009

Neko

Jos tykkäät kahdesta asiasta erikseen ja sitten tietämättäsi ne yhdistetään, mitä voikaan tulla lopputuloksesta?

Eilen elokuvateatterissa eteeni istui nainen, kantaen paperikassia jossa oli kuvan piirretystä kissannaamasta ja tekstit NEKO, Rosa Liksom ja Klaus Haapaniemi. Pieni, tahaton mainos, joka osui ja upposi HETI. Ja kun nainen kaivoi kassistaan esille kauniin kuvakirjan, olin välittömästi vakuuttunut, että kyseessä on jotain, josta pidän.
Tykkään Liksomin kirjoista.
Tykkään Haapaniemen kuvituksista.
Haluan tämän kirjan.


" Klaus Haapaniemen ja Rosa Liksomin Neko on monella tavalla poikkeuksellinen teos. Se on suomalainen samuraikirja ja yli ikärajojen yltävä kuvateos, jonka aukeamia katsellessa tuntee kulkevansa häikäisevästä palatsisalista toiseen. Kirja kertoo oikeamielisestä samurai Nekosta, joka on suojellut kyläläisiä julmaa läänitysherra Toranagaa vastaan. Vastustuksesta vihastunut Toranaga lähettää miehensä tappamaan Nekon, mutta tämä pakenee ja päätyy mystikkomunkkien luostariin. Siellä hänestä koulutetaan ninjasoturi, joka palaa kostamaan läänitysherralle.
Kuvataiteilijanakin tunnettu Rosa Liksom on kirjoittanut vuodesta 1985 novelleja, romaaneja, lastenkirjoja, sarjakuvia ja näytelmiä. Klaus Haapaniemi on kansainvälisesti mainetta saavuttanut muotoilija, jonka ihaillut ja rakastetut kuvat ovat herättäneet voimakkaita tunteita ympäri maailmaa. Hänen mielikuvituksellinen tyylinsä ja fantasiamaailmansa ovat tulleet tutuiksi lukuisten luksusmerkkien ja muodin parissa. Haapaniemen rikas visuaalinen kieli on luonut uuden merkityksen suomalaiselle muotoilulle, joka on tunnettu yksinkertaisesta funktionaalisuudestaan. Haapaniemi valittiin vuoden graafikoksi 2008.
Neko on hänen ensimmäinen Suomessa julkaisemansa kirja. Neko on maksimalismia ja minimalismia yhtä aikaa. Liksomin teksti virtaa kevyenä ja syvänä, viileänä ja viisaana. Haapaniemen kuvat luovat jalokiviväreissä säkenöivän tarinatodellisuuden, jossa etualan yksityiskohtien runsaus piirtyy levollista taustaa vasten ja kumartaa omailmeisesti japanilaisten puupiirrosten traditiolle. "
kuva ja tekstilainaus
WSOY:n Sanomatalon myymälässä (Sanomatalo, Töölönlahdenkatu 2, Helsinki) on esillä suurennoksia Klaus Haapaniemen kuvituksesta. Sinne siis.

2 kommenttia:

Mika kirjoitti...

Ja lisäkuvia löytyy täältä
http://pampulapops.blogspot.com/2009/09/neko.html

blandad. kirjoitti...

Hei kiitos, pitääkin käydä katsomassa :)