12.11.2009

Semmosta tällä kertaa

Hahaa, pakko vielä päästä ruotimaan uusinta Muodin huipulle -jaksoa näin tuoreeltaan. Vieraana ihana Jenni Vartiainen, joka oli esiintymisasua vailla.
Ensimmäiseksi pakko taas päästä sanomaan: TEHTIINKÖ TAAS YKSI MEKKO LISÄÄ? KYLLÄ!!! Voisko nyt keksiä seuraavaksi jo jotain muuta???
Täytyy sanoa, etten ollut tällä kertaa yhtään samaa mieltä voittajasta. Katrin asussa oli kivaa keltainen väri. Muuten se oli mielestäni kamala suttukasa. Mekko oli TAAS aivan liian lyhyt, ei istunut yhtään ja se vetoketju näkyvillä selässä... eeiiijjjj. En käsitä, miksei mekko voinut olla yhtään pidempi, koska jos se olisi ollut 10cm pidempi, se olisi siltikin ollut todella lyhyt. Ja mikä juttu se tyllikasa oli...?
Katrihan on varmasti sympaattinen tyttö ja taitavakin kaikin puolin, mutta kieltämättä täytyy sanoa, että kanssakilpailijoiden kritiikki siitä, että joitain suositaan, näyttäisi olevan ihan totta. Olisi mukava nähdä Katri kaavoittamassa, vaikka kuinka tykkääkin muotoilla, alkaa se jo ainakin minua kyllästyttää. Muotoiltuja mekkoja toinen toisensa perään. Suomessa usein ihastutaan yhteen tekijään, joka saa päästää käsistään kaikkea, vailla minkäänmoista kritiikkiä. Ihastelijat vaan taputtavat käsiään yhteen ja hokevat ihanaa-ihanaa-ihanaa. No, Jennihän se itse valitsi mitä päällensä tahtoisi laittaa, eikä siinä mitään jos lopputulos miellytti häntä itseään. Mutta minun mielestäni se ei ollut hienoin mekko ollenkaan.
Itse pidin eniten Mirkan mekosta. Kangas oli kaunis, toteutus hieno ja lopputulos tyylikäs. Itse esiintyisin siinä mieluusti. Mutta kukin tyylillään ja minähän en ole esiintyvä artisti :D
Olen lukenut jonkin verran muista blogeista Mertin disautusta. Täällä taas Mertistä tykätään ja kovasti, kerta kerran jälkeen. Piste. Tyllihörselöitä ja kukkahörselöitä. Pidän ja pidän. Toki kaikkien ei tarvitse tykätä, mutta minä tykkään. Kaverini sanoi hienosti "Mertin tyyli on tosi ranskalainen." How cool is that? Ja jätkä on vasta 18. Jos on jotain sanottava, olisin itse ehkä himmaillut helmatyllien kanssa ja stailaus oli aika kova, vähän siinä rajalla että onko jo liian synkeä.

Kisa alkaa olla jo niin pitkällä, että tekijöiden maneerit tulevat esiin. Esimerkiksi taas kerran Jarno teki todella runsasta ja ei niin imartelevaa ja Antilla nähtiin kuumaliimapyssy kätösissä ja selkään vedettiin taas nyöritys. Ei siinä, Antin hommassa oli jotain jännää mistä pidin, mutta Antin tarinointi alkaa kohta jo karata käsistä. On mahtavaa seurata, miten vilpittömästi joku voi tykätä omista töistään niin paljon :D Marian mekossa oli jotain outoa meneillään, vaikka kangasyhdistelmä näytti kivalta. Olgan työ ei ollut huono, ehkä vähän suttuinen ja keskeneräinen tosin, mutta tausta-ajatus ei ollut niin huono mitä annettiin ymmärtää.
Ihmettelen, että jos kilpailijoille annetaan budjetiksi 200€, niin miksei sitä huomioida arvosteluissa mitenkään? Se on kuitenkin ihan tuntuva summa matskuihin ja sillä hinnalla saisi jo vaikka mitä, ainakin yhtä mekkoa ajatellen. Esim. pari metriä hyvälaatuista silkkiä tai vaikka 10m jotain halvempaa. Jenkkiversiossa budjetteja on huomioitu tuomaroinneissa ja huomautettu jos jokin asu ei näytä vaikkapa tarpeeksi arvokkaalta tai jos vastaavasti pienellä budjetilla on saatu aikaan jotain kalliin näköistä. Tässäkin taas se Keisarin uudet vaatteet -meininki: kukaan ei tunnu muistavan, kuinka paljon rahaa niihin matskuihin käytetään, kun lopputuloksena on joku ylilyhyt olkaimeton mekko, johon ei nähtävästi edes kovasti kangasta mennytkään ja lopputulos näyttää suttuiselta.

Ja lopuksi: mikä juttu tämä oli, että kilpailijat lopettivat työt vartin yli kuusi? WHAT? Ja mitä he tekivät loppuajan, makoilivat asunnollaan? Jos työaikaa olisi annettu vaikka klo 24 asti, oltaisiin ehkä nähty mielekkäämpiä lopputuloksiakin. Kai tässäkin säästettiin tuotantotiimin kustannuksia, olihan se tärkeämpää että saatiin extrapoika Janne Pariisiin hassuttelemaan.
Höh.

kuvat

5 kommenttia:

W kirjoitti...

Kyllä nyt putosi väärä ihminen kilpailusta! Argh. Ja Mirkan työ oli todellakin ihana...alkaa hieman Anttimaisia antipatioita syntyä tuomaristoa kohtaan :/

sarakissa kirjoitti...

Mä itseasiassa jollain tapaa tykkäsin tuosta katrin mekkosesta, se oli hauska ja kävi esiintymisasusta. Jos tarkoitus olisi ollut tehdä jokin käyttövaate niin siinä vaiheessa ei ehkä se tyllihörsö ja miniminimitta olisi olleet parhaita ratkaisuja. Mirkan työ oli myös aivan ihana, mutta siitä puuttui se esiintymisasumaisuus, se taas oli enemmänkin käyttövaate. Ainakin minä käyttäisin!:) En myöskään olisi olgaa tipauttanut, mutta minkäs teet. Samaa mieltä kyllä tehtävänantojen suhteen, voisiko pikkuhiljaa tehdä muutakin kuin mekkoja (ja tämä sentään tulee mekkoihmiseltä!). Toki olihan tässäkin tarkoitus tehdä vain esiintymisasu, ei kai sille mitään voi jos kaikki tekee sen mekon.

sarakissa kirjoitti...

Yksi asia muuten jäi kummastuttamaan, kun joku kilpailijoista (en muista enää kuka) tehtävää aloittaessaan pohdiskeli että kuinkahan pitkä se jenni on ja muuta, että eikö niille anneta ollenkaan mittoja käytettäväksi? Siinä mielessä ei ihme jos tulee minimittaisia mekkoja :D

blandad. kirjoitti...

W: no, valinta oli varmasti vaikea, minkäs sille mahtaa. Mutta itseäni ehkä eniten arveluttaa, että johdateltiinko Jenni valitsemaan juuri Katrin työ..? Tosin eihän tuomaristokaan ollut järin innoissaan siitä, valinta kai enimmäkseen Jennin päätös.

sarakissa: Niin, Katrin työ kyllä sinänsä täytti tehtävänannon, mutta en tykännyt siitä, että se oli huonosti toteutettu ja jotenkin kummallisen mauton kokonaisuus, josta en ainakaan itse päässyt jyvälle. Mirkan mekko ei ollut ehkä tavanomaisen esiintymisasumainen, mutta toisaalta miksi aina pitäisi mennä tietyillä linjoilla? Tästä syystä olisin valinnut Mirkan mekon, koska se oli kaunis ja hienosti toteutettu eikä niin perinteinen "hassuttelu esiintymisasu". sen mitä olen itse käynyt jennin keikoilla, ei hän ole näyttänyt käyttävän erityistä esiintymisvaatetta, vaan jotain jota voisi käyttää ihan arkielämässäkin.
On jotenkin kummaa, että Anttia syyllistettiin draamallisuudesta, mutta minusta Asplund oli tällä kertaa ihan oikeilla jäljillä eli tekemässä sitä pyydettyä esiintymisasua. Jarnon ja Marian puvut eivät olleet oikein esiintymisasuja eivätkä käyttövaatteitakaan, mutta silti läpäisivät seulan paremmin. Eikä sille mitään voi jos kaikki tosiaan tekevät sen mekon, mutta jos tehtävänannoissa on selkeästi ollut jo cocktail-mekko, gaalamekko niin olisi ehkä mielekkäämpää nähdä jotain muuta osaamista. Esim. tässäkin kohtaa oltaisiin voitu kutsua esiintymisvaatteen saavaksi tyypiksi mies, jolloin toteutusta olisi automaattisesti suunnattu vaativammaksi. Tai tuomarit olisivat voineet antaa kaikille yleistä palautetta siitä, miten kaikki tekevät koko ajan niitä mekkoja.

Mademoiselle kirjoitti...

Erittäin hyvää kritiikkiä tässä postauksessa. Olen monesta jutusta aivan samaa mieltä.

Mulla särähti aika pahasti korvaan se Jaakko Selinin "Ja tässä on Katri!" -ihkutus. Ei jäänyt ainakaan epäselväksi, kuka kilpailijoista Jaakon mielestä on lahjakkain. Hymähdin kun heti perään oli leikattu kanssakisaajan kommentti samasta aiheesta.

Mielestäni Katrin ensimmäinen työ ei olisi ansainnut voittoa (silloin paras puku oli Marialla), eikä varsinkaan tälle työlle olisi pitänyt antaa palkintoa. Se pääkoriste esimerkiksi ei ollut mitenkään päin arvioituna hieno, ei edes trash-estetiikkana uskottava, eikä tyllihörselössä ollut mitään muotoa tai rakennetta. Ja mekko oli liian ilmeisesti muotoiltu. Ihan liikaa ja liian epämääräisiä laskoksia ja vedoksia. Katria vastaan minulla ei ole mitään ja pidän kovasti esimerkiksi hänen edellisestä työstään, mutta ärsyttää kovasti että voitto voikin mennä noin väärään osoitteeseen.

Toisaalta tällainen on muotipiireissä todella tyypillistä. Suunnittelijoita harvemmin arvioidaan pelkästään lahjojen tai tyylin perusteella, yksinkertaisesti siksi että makuja ja mielipiteitä on niin monia ja oikeaa ja väärää ei periaatteessa ole. On turvallisempaa ilmoittaa pitävänsä jostakin, mistä muutkin tunnetusti pitävät, koska silloin ei ainakaan joudu naurunalaiseksi. Samoin on turvallista hehkuttaa jo "yleisen mielipiteen" mukaan hyviä töitä tehnyttä suunnittelijaa. Katri leimautui hyväksi heti kilpailun alussa, joten tällä kertaa hän on se turvallinen valinta tuomaristolle.

Mitä epävarmempia tuomarit ovat, sitä enemmän tällaiset suosikki-ilmiöt saavat tilaa. Valitettavasti tämän ohjelman tuomareilla ei voi parhaalla tahdollakaan sanoa olevan kovin hyvä muodin taju. Minna Cheung osoittaa asian omalla pukeutumisellaan (joissakin jaksoissa hän on haukkunut kilpailijan asua, vaikka hänellä itsellään on ollut vielä epäonnistuneempi kötöstys päällään) ja Anssi Tuupainen valitsemallaan suunnittelun alalla. Anssin puvuissa ei ole mitään vikaa, mutta henkilö joka suhtautuu muotiin intohimoisesti, seuraa sitä ja ymmärtää sitä, tuskin päätyisi suunnittelemaan mitään, missä liikkumavaraa ja ilmaisumahdollisuuksia on niin vähän. Vaihtuvista tuomareista mielestäni ainoastaan Sanna Sierilä on tähän mennessä antanut todellista, rakentavaa ja totuudenmukaista palautetta.

Kaiken kruunaa vielä Jaakko Selin mentorina. Hän on saattanut aikanaan olla ihan hyvä muotitoimittaja, mutta kyllä se aika on ajanut ohi jo kauan sitten. Mielestäni hänellä ei ole mitään sellaisia näyttöjä, joiden perusteella häntä voisi pitää sopivana mentorina nuorille suunnittelijoille.

Jos ohjelmasta joskus tehdään toinen tuotantokausi, toivon että tuomaristoon ja tekijätiimiin saadaan vähän nuorekkaampaa ja enemmän ajassa kiinni olevaa porukkaa.