23.11.2009

Viulunsoittajan putoaminen

Luvassa taas Muodin huipulle -kommentointia. ("Mä en ota tätä tavaksi" sanomiset on nyt virallisesti heitetty romukoppaan ja pyrin kommentoimaan loppujaksoja jos vaan muistan/jaksan/ehdin)
Kahdeksannessa jaksossa heittäydyttiin vapaalle ja pyrittiin olemaan luovia. Mielestäni tehtävänanto oli hyvä: omaa maalausta pyrittiin käyttämään värikarttana ja työssä piti näkyä jotain pientä, jotain isoa, maskuliinista ja feminiinistä. Kehotettiin tekemään jotain luovaa, näyttävää, teatraalistakin. Näihin juttuihin pohjaten voittajavalinta oli mielestäni tylsä. Maria on tyyppinä symppis ja hauska, toteuttajana loistava ja hänen tyylinsä on vahvan omintakeinen, mutta hänen työnsä ei puhutellut minua oikein mitenkään. Se oli jotenkin liian kasaria, liian japanilaista, jotenkin niin nähtyä... toki siinä oli hienoja yksityiskohtia, mutta kokonaisuudessaan jotenkin... vaimea? Olisin kaivannut vielä vähän lisää heittäytymistä.
Katrin asu oli jakson huonoin. Tuomarina olisin antanut palautetta huonosta mausta, tyylittömyydestä ja toteutuksesta - vaan ei, koska Katrilla oli koskemattomuus, hän pääsi kepoisasti eteenpäin kuin koira veräjästä. Tässä vaiheessa kilpailua ei mielestäni pitäisi enää antaa koskemattomuutta, vaan luvata palkinnoksi vaikka 2h lisää toteutusaikaa tai lisärahaa materiaalibudjettiin seuraavaa tehtävää ajatellen. Näin kaikkien pitäisi antaa kaikkensa, eikä kenellekään jäisi vapaalippuja hassutteluun, kun tietäisi, että vaikka voitin viimeksi, voin seuraavalla kerralla tippua.
Jarnon asussa oli ihanat värit ja ylitsepursuava toteutus, jota tosin olisi kyllä voinut reilusti minimoida. Työ oli kuitenkin piristävä ja luovan överi. Maskuliinisuus ja pienuus jäi nyt uupumaan, mistä miinusta, koska pusero olisi kaivannut alaosakseen jotain paljon tiukempaa ja pienempää.

Kultapoika-Mert teki hienon takin, vaikka housuista pitää kyllä antaa pitkä miinus. Lisäksi tehtävänannon noudattamisessa oli puutteita tässäkin kohtaa.


Mirkan työ oli varmaankin hyvin toteutettu, mutta kokonaisuudessaan pliisu ja ideaton. Eikös näitä nyörityksiä ole nyt jo nähty ihan tarpeeksi Antin toimesta? Kun Anttia on pitkään kritisoitu olkaimeton mekko isolla helmaosalla -töistä, on outoa, että joku tekee tässä vaiheessa jotain niin samantyyppistä? Samoin, kun muut irroittelivat sieltä kritisoimastani mekkokarsinasta, jatkoi Mirkka samalla mekkolinjalla edelleen. Mielestäni oli harmillista, että Antti tippui nimenomaan viulu-työllään, joka ei mielestäni ollut huono ollenkaan. Viulusta löytyi pientä ja isoa, maskuliinista ja feminiinistä. Toteutuksen olisi voinut toki tehdä paremmin, mutta stailaus ja mallit keekoilut lavalla olivat mielenkiintoisia ja onnistuneita. Jos on tarkoitus olla luova ja vähän irroitella perinteisistä normeista, on mielestäni mielekästä ja perusteltua tehdä jotain ihan käsittämätöntä. Itse olisin tiputtanut näiden töiden perusteella Katrin, mutta koskemattomuuden vuoksi on ymmärrettävää, että Antin piti nyt lähteä.

Lukaisin pikaisesti Maikkarin Muodin huipulle sivuilla katsojien kommentteja. Mielestäni ohjelmaa oli paikoin kritisoitu perustellusti. On myös jännää, miten Antti Asplund on jakanut katsojia puolin ja toisin, toiset lähes vihaavat, toiset rakastavat. Itse olen lämmennyt Antin touhuille vasta kisan loppupuolella. Suunnittelijana ja toteuttajana Antti ei ole parhaimmillaan, mutta hahmona omaa luokkaansa. Pointsit myös Antille asenteesta, jossa hän seisoo omien juttujensa takana ja vaikka välillä Antin suureellinen ego ärsyttävää, on siinä myös jotain ihailtavaa. Voisinpa rakastaa omia töitäni samalla tavalla.
Olen kutakuinkin samaa mieltä, kuin 8.jakson keskustelujen nimimerkki Tylytyyli: Yksi harvoista hyvin toimivista tosi-tv-ohjelmista on pilalla pökkelön juontajan, teennäisen mentorin ja tylsän vakituomarin ansiosta. Tässä viimeisessä vielä omituinen luovuuteen ohjaava henkilö vielä kruunasi pannukakun. Joukosta pudonnut väripilkku Antti kaikesta hulluudestaan huolimatta -- kuuluisi johonkin toisenlaiseen ohjelmaan -- innoitti katsomaan mitä seuraavaksi; nyt loppui sekin. Suunnittelijat ovat jokainen omalla tavallaan lupaavia, ihan sama kuka voittaa.


2 kommenttia:

Kaisu kirjoitti...

Pakko kommentoida kun itse katson joka jakson suunnilleen silmää räpäyttämättä.

Itse olen alkanut lämmetä Tuupaisen tuomaroinnille vasta nyt - hän ei ole nähdäkseni Selinin tavoin päättänyt, että Katri voittaa, vaan huomaa jujut/jujujen puutteet pärstäkertoimesta huolimatta.

Cheungin punastelua/yleistä haparointia olen ihmetellyt koska hän oli ainakin Innossa tosi luonteva. Mehän ei tosin työryhmän sisäisistä ristiriidoista yms. tiedetä.

Tuomarivieraiden valintaa en ole kyllä ymmärtänyt sitten alkuunkaan - miksei vaan otettais vaikka BB-kisaajia tuomaroimaan kun vaatesuunnittelijaa ei tunnu tuomaristoon löytyvän ("huippumallia" sun muuta tähtöstä kyllä).

Oma suosikkini ovat Jarno ja Maria, ehkä Mert myös. Jarno tekee aina överiä, ja musta se on virkistävää.

Ehkä mun analyysi oli nyt sit tässä, mutta niin kiva että pääsee virtuaalivaahtoamaan kun kavereiden mielestä tää ohjelma on niin EVVK kun olla ja voi :D

blandad. kirjoitti...

Hyvää kommentointia tarvitaan aina! Selinillä taitaa olla vähän tapana ottaa omia suojatteja, missä ei sinänsä ole pahaa, mutta onneksi hänellä ei ole vaikutusta tuomarointiin. Cheungista olet ihan oikeassa, olen ihmetellyt samaa itsekin. Tuomareiksi on varmasti pyydetty jos ja vaikka ketä, mutta kaikki eivät ole halunneet olla ohjelmassa mukana. Mallitkin voivat ymmärtää vielä muodin päälle, mutta viime jakson Merja Larivaara oli kyllä varsin mielenkiintoinen valinta...
Itse olen onnekas, omat kaverit seuraavat sarjaa ja pääsee keskustelemaan aiheesta niin täällä kuin irl.