7.12.2009

We are almost there, the grande finale is coming

Muodin huipulle -finalistit valittiin ohjelman viime torstain jaksossa. Tehtävänä oli suunnitellla avantgardistinen asu yhteensoveltuvaksi meikkilookin kanssa. Kilpailijat saivat itse valita oman lookinsa - paitsi Maria, jolle jäi viimeinen. Hollywood, English rose, Metallic, Chigaco, Punk glamour ovat aika perinteisiä teemoja, mutta antavat vapautta moni-ilmeiseen toteutukseen. Jäin miettimään, olisiko lopputulos ollut erilainen, jos meikkilookit olisi valittu kilpailijoiden puolesta ja vastaamaan vähiten sitä tyyliä, minkä he itse valitsisivat? Nyt jokainen tuntui valitsevan itseään eniten miellyttävän ja omaa tyyliä vastaavan lookin. Epäselväksi jäi myös, miksi Katri sai valita ensimmäisenä?

Jokatapauksessa finaalissa nähdään nyt Katri, Mert ja Maria.
Katri valitsi aiheeseen Hollywoodin ja lähtökohtainen idea oli hauska: Marilyn, jonka helmoja tuuli nostaa ja alusvaatteet tulevat näin näkyviin. Puvussa oli kaunista nimenomaiset alusvaateosiot, mutta organzaoksennuspilvelle en lämmennyt, koska se ei näyttänyt mielestäni hyvältä, ei tekniseltä toteutukseltaan eikä värimaailmaaltaan. Tämä oli nyt jotain niin nähtyä taas, että en käsitä, miksi Katri ylsi voittoon tällä kertaa. Hollywood ja glamour olivat Katrille varmasti mieluisia juttuja, mutta olisi ollut mielenkiintoista nähdä jotain muuta - esimerkiksi miten Katri olisi työstänyt Punk glamour aiheen?
Mert valitsi aiheekseen Metallicin. Pidän edelleen Mertistä eniten ja myös tämänkertaisesta asusta. Mietin miksi, koska mallin seisoessa kuvassa asu ei näytä niin vakuuttavalta. Katsoin jakson uudelleen ja totesin, että pidän asusta siksi, että mallin liikkuessa puku elävöityi ja näytti monimuotoiselta. Mertillä on myös vahva draaman ja näyttävän kokonaisuuden taju, josta olen maininnut aiemminkin ja meikki ja kampaus soveltui täydellisesti asuun. Teknisestä toteutuksesta miinusta Mertillekin, mutta toisaalta kuumaliimalla työstetty osia oli kerrassaan nerokas. Mitenköhän Mert olisi toteuttanut esimerkiksi Chicago-teeman?
Marialle jäi teemaksi English rose. Asu vaatii todella paljon sulattelua, aluksi se näytti kamalalta suttukasalta. Toisen katselukerran jälkeen ja pakonomaisen miettimisen myötä aloin hahmottaa kokonaisuutta ja jopa pitää siitä. Maria toi oman juttunsa osaksi teemaa, jonka joku muu olisi ehkä toteuttanut eri tavoin. Tästä syystä mietin, että lopulta tehtävän voitto olisi kuulunut eniten Marialle. Puku oli avantgardistinen, outo, tunteita herättävä, mutta samalla hyvin toteutettu. Mutta miksi mallille teipattiin mustat kulmat? Miksei niitä toteutettu meikin avulla?
Mirkka ja Jarno tippuivat kisasta. Mirkka valitsi teemakseen Chigacon. Hänen asussaan oli hienoja yksittäisiä elementtejä, mutta kokonaisuus ontui. Tuomarit tiivistivät hyvin sanoessaan että asusta puuttui se Vau-efekti. Mirkkan asu olisi vaatinut lisää volyymia, mutta vähemmän yksityiskohtia. Sinällänsä hyvä, että hän lähti hakemaan jotain uutta Chicago-henkeä, olisin silti kaivannut kokonaisuuteen enemmän sitä 1920-lukua. More that jazz! Jarnon teema oli Punk glamour. Sinällänsä Jarnon työssä oli hyviä juttuja, mutta lopulta asusta puuttui mielestäni eniten teemallisuus, more that Punk I say. Olisin kaivannut vähän enemmän sitä räkäposkella-meininkiä. Harmillista sinänsä, molempien mallistot olisivat varmasti olleet mielenkiintoista katsottavaa.

On muuten jännä, millaisia stereotyyppisiä hahmoja kilpailijoista on sarjan editoinnin kautta tehty. Katri esitetään herttaisena ja lahjakkaana naapurintyttönä, joka tekee aina oikein, hetkittäin selkeästi yleisenä suosikkina. Katri on varmaankin herttainen tyyppi, mutta selkeän kilpailuhenkinen ja jää epäselväksi miten Katri suhtautuu kritiikkiin. Mert on kuopus, lapsellisin, kilpailuhenkinen ja rumaa peliä pelaava pahis, joka kuitenkin on kohteliaan suorasanainen. Mert on kuitenkin ikäisekseen yllättävän kypsä ja vahvoja visioita omaava henkilö - itsehän en ollut 18-vuotiaana mitään noista. Mert on kehittynyt huimasti ja siksi tuen Mertiä, koska mielestäni hänessä on paljon potentiaalia. Maria on rempseä tamperelaismimmi, joka vetää sitä omaa outoa linjaansa "mää ny oon vaan tämmöne", vaikka takana on selkeästi fiksu ja voimakastahtoinen tyyppi, joka on itsevarma oman suunnittelutyönsä kanssa. Mirkkasta annettiin jopa viileän itsevarma vaikutelma, kun Jarno välitettiin outona, psykoottisesti naureskelevana hyypiönä. Mirkkan oma tyyli jäi kuitenkin ehkä oman pukeutumistyylin varjoon ja Jarno, kaikessa kummallisuudessaan, on lahjakas jo paljon nähnyt tekijä. No TV-ohjelmaanhan tässä tehdään, mutta silti itse inhoan yli kaiken sitä, että ihmiset puristetaan johonkin yhteen muottiin - tuskin kukaan on yksikasvoinen. Olen miettinyt paljon, jos olisin itse mukana ohjelmassa, miten helposti minusta voitaisiin luoda yhdenlainen mielikuva ja kuinka paljon se minua ärsyttäisi ja harmittaisi jälkeenpäin. Onneksi kisassa ja ohjelmaformaatissa pääpointti on siinä työssä, mitä tehdään, eikä persoonassa.

On jännä nähdä millaisia mallistoja finalistit tekevät ja kuka voittaa. Lopulliset mallistot näyttävät, kenen työt ovat ansainneet voittonsa - toivottavasti.


Ei kommentteja: