29.1.2010

Verta, hikeä ja t-paitoja

Ylellä on alkanut neliosainen sarja "Verta, hikeä ja t-paitoja", joka dokumentarisoi kuuden brittinuoren matkaa muotivaatteiden tuotannon juurille Intiaan. Heidän matkansa tarkoitus on havaita koko tuotantoprosessi ja osallistua siihen ja elää samanlaisissa oloissa, kuin muutkin työntekijät. Hyväosaisille nuorille tulee yllätyksenä millaisissa oloissa töitä tehdään ja miten paljon kovaa työtä halpismuotivaatteiden tekeminen vaatii. Katsoin kaverin kehotuksesta uusintajakson telkkarista ja löysin ensimmäisen osan Ylen Areenalta.

Ohjelma on hyvin tehtyä ja koukuttavaa katsottavaa. On mielenkiintoista ja jopa raivostuttavaa seurata, miten väliinpitämättömiä, tietämättömia ja avuttomia ohjelman brittinuoret ovat (mutta varmasti samantyyppisiä ihmisiä löytyy myös Suomesta). Toinen pojista, Richard, suuttuu totaalisesti huonoon systeemiin kakkosjaksossa, kunnes alkaa pikku hiljaa tajuta, että köyhyys ei ole aina vain ihmisen laiskuutta vaikuttaa omiin asioihin. Tehtaiden työtahti on kova ja palkkaa maksetaan vähän. Ansaitut rahat käytetään elämiseen ja sekin riittää juuri ja juuri. Ihmiset tulevat kaukaa työskentelemään tehtaisiin, nukkuvat ompelusalin lattialla ja lähettävät ansaitsemansa rahat perheilleen. On todella outoa, että pari nuorista tuntuu kääntyvän systeemiä vastaan ja ensimmäinen reaktio on suoranainen inho paikallista elämää kohtaan. Toisaalta reaktio on varmasti hyvin normaali - ehkä jotkut kääntyvät vastaan, kun toiset taas alkavat voida henkisesti pahoin ja tuntea raastavaa sympatiaa.

Ohjelma on koskettavaa, hetkittäin surullista ja ajatuksia herättelevää katsottavaa, käykää ihmeessä katsomassa mahdollisimman pian jo nähdyt jaksot Yle Areenasta, jos olette missanneet sarjan niin kuin minä. Muulloin ohjelmaa voi seurata keskiviikkoisin TV2 klo 20 ja uusintana perjantaisin klo 15.05.

Sinällänsä ohjelmassa nähtävä tuotantoprosessi ja työntekijöiden elinolosuhteet eivät tulleet itselleni täytenä yllätyksenä, mutta on silti vakavaa katsottavaa millaisessa globalisaatioketjussa olemmekaan mukana. Jos minä ostan edullisen vaatteen kaupasta, on siihen sitä ennen nähty aivan uskomaton aika, vaiva ja työ suunnittelusta tuotantoon ja kuljetukseen, markkinointiin ja jälleenmyyntiin - unohtamatta kuitenkaan kaikkia niitä ihmisiä, jotka ovat jossain määrin prosessissa mukana.

Odotan mielenkiinnolla jatkoa.

Ei kommentteja: