27.4.2010

Tallinnassa

Tere! Eilen siis päiväreissulla Tallinnassa, kiitos Trendin tilaajalahjana tulleen ilmaiskupongin :D vaikka eiväthän nuo päiväreissut edes kustanna niin paljoa. Harvoin silti tulee lähdettyä, edellisen kerran olin Tallinnassa marraskuussa 2004.

Tuo vuoden 2004 reissu olikin ihan huippuhauska: koulumme kutsuttiin silloin ensimmäistä kertaa mukaan Tallinnan taidekoulun muotinäytökseen ja opettaja valitsi pienen ryhmän (5 henkilöä, 3 mallistoa) paikan päälle edustamaan. Rovaniemeltä matkaa tehtiin ensin junalla, sitten lautalla ja perillä oltiin 2 kokonaista päivää. Tallinnasta jäi tuon reissun takia hyvät muistot ja fiilikset. Meillä oli ihan huippuhauskaa ja osallistuminen näytökseen oli huikean inspiroiva kokemus. Itse näytöshän oli todella hieno ja ammattimainen tapahtuma, jossa oli paljon yleisöä ja toimittajia. Edelleenkin tulee välillä muistelua sitä, kun näytösbileissä baari ei mennytkään kiinni neljältä... jaksoimme bilettää juuri ja juuri aamuviiteen :) ja bileet senkuin jatkuivat.

Edellisreissulla keskityttiin siis lähinnä kauppoihin, näytösvalmisteluihin ja biletykseen, joten vanha kaupunki jäi välistä. Tämän reissun pointti olikin sitten pyöriä siellä.
Aivan ihana paikka, kauniita vanhoja taloja ja jänniä yksityiskohtia. Ja mitä värejä!
Vanhassa kaupungissa seikkaileminen oli hauskaa ja sää oli mielettömän hyvä. Varsinkin aamupäivästä oli rauhallisempaa, kun turistimassat eivät olleet vielä löytäneet perille. Suomalaisten lisäksi oli paljon ruotsalaista nuorisoa, mikä oli aika jännää. Uskonnollisista menoista en niin perusta, mutta ortodoksikirkossa tuli käytyä, koska sinne pääsi sisään ilmaiseksi. Huikean hienohan se oli sisältä - ja ulkoakin.

Jo viime reissulta Tallinnasta jäi jotenkin jännä fiilis: uusi ja vanha kohtavaat mielenkiintoisella tavalla ja kaupunkielämän kerrostumat ovat selkeämmin näkyvillä. Kaupunki on toisaalta todella siistin oloinen, mutta jossain kohtaa saattaa tönöttää ränsistynyt, purkutuomiota odottava vanha rakennus. Vanhan kaupungin talot ovat ihanan somia, mutta kivenheiton päässä kohoaa utopistisia lasipalatseja. Kauppakeskusten vierestä pääsee nopeasti jännille sivukujille, jossa on kauniita vanhoja, mutta ränsistyneitä puutaloja. Toisaalta taas jossain rakennetaan koko ajan, ja muutosfiiliksen tuntee. Välillä fiilis on kuin vanhasta Neuvostoliitosta, välillä taas ultramodernista tulevaisuuskaupungista. Kokeellisuus on myös olennaista ja tyylitaju on selkeästi erilainen kuin Suomessa. Juuri näistä syistä pidän Tallinnasta, mielenkiintoinen paikka.

Hauska reissu siis, mutta hommasta pitää kyllä miinustaa laivamatkat ja osa kanssamatkaajista... kotiin on silti aina ihanaa palata.

Ei kommentteja: