5.7.2010

Erdem

Erdem S/S 2010

Luin brittien heinäkuun In Style -lehdestä inspiroivan haastattelun Erdem Moralioglusta, suunnittelijasta Erdem-merkin takaa. Erdem on kotoisin Montrealista, Kanadasta, mutta hänen äitinsä on englantilainen ja isä turkkilainen. Erdem muutti Lontooseen ja valmistui Royal College of Artista vuonna 2003 ja työskenneltyään Vivienne Westwoodille Briteissä ja Diane von Furstenbergille New Yorkissa Erdem palasi Lontooseen ja perusti nimikkomallistonsa 2005. Sittemmin Erdem on palkittu suunnittelutyöstään useilla palkinnoilla.


Erdem S/S 2010

In Stylessa Erdemiä ylistetään erityisesti hänen silkille painetuista printtikuoseistaan, joita Erdem työstää mm. skannaamalla vanhoja tapetteja, jonka jälkeen hän tulostaa kuvan ja maalaa siihen päälle. In Stylen mukaan Erdem on suorastaan tehnyt taidetta kukkakuoseista. Erdem on huimassa nosteessa ja julkkiskäyttäjistä löytyy mm. Keira Knightley, Sienna Miller, Michelle Obama, Claudia Schiffer...

Erdem S/S 2010

32-vuotias suunnittelija vaikuttaa sympaattiselta, erittäin lahjakkaalta, työlleen omistautuneelta ja on In Stylen mukaan myös erittäin ujo. Kun Erdemiltä kysyttiin miltä kuuluisuus tuntuu, hän vastasi "Tuntuu kuin olisin juuri noussut bussista". Erdem kulkee Lontoossa yhä julkisilla, asuu edelleen samassa talossa ja käyttää samaa työhuonetta, eikä merkki työllistä kuin 4 henkilöä, mikä on sinällään pieni ihme, koska jälleenmyyntipisteitä on 58.

Erdem S/S 2010

Itseäni inspiroivaa Erdemin mallistoissa on juuri niiden kehutut printit, kauniit leikkaukset ja käsintyöstetyt yksityiskohdat. In Stylen mukaan Erdem kuvittaa kaiken ja tavallaan hän onkin luonut oman muusan juuri piirtämällä. Erdem tiesi jo pienenä haluavansa suunnittelijaksi ja kun lukiossa ei ollut muotiin liittyviä kursseja, Erdem piirteli matematiikan vihkoonsa -- tiedän niin sen tunteen :D.

Erdem S/S 2010

Erityisen inspiroivaa ja kannustavaa Erdemin haastattelussa olikin juuri se, että kun itsellä on takana aivan hirveä päivä, jolloin mikään ei onnistu eikä mistään tunnu tulevan mitään, on oikeasti aivan mahtavaa lukea tyypistä, joka selkeästi tekee omaa juttuaan ja uskoo itse siihen. Pystyin myös jotenkin samaistumaan Erdemin maailmaan ja ymmärtävän sen, mistä hänen suunnittelunsa saa alkunsa. Erdemin kuosit ovat mielettömän upeita ja vaatteet kauniita, niissä klassisuus yhdistyy moderniin, mutta lopputulos on kaunis eikä yhtään aneeminen. Olen miettinyt jonkun aikaa erilaisia japanilaisia juttuja ja pyöritellyt ajatuksia Kimonoista (tosin tämä ei ole kovin erityislaatuista, luultavasti aika monet suunnittelijat inspiroivat samoista jutuista), Erdem kertoo inspiroituneensa Japanissa ollessaan 1920-luvun modan garus tytöistä, kaksikymmentäluvun moderneista japanittarista, jotka vastaavat länsimaisia "flappergirlsejä". Erdem kuvitteli heidät leikkaamassa kimonoitaan uuteen uskoon saadakseen seksikkäämpiä muotoja ja fiilisteli ajatusta tulevan syksyn mallistossaan. Mikä huikea idea! Olisinpa keksinyt tämän itse.

Erdem A/W 2010

Varsinkin Erdemin tuleva syksy on huikean dramaattinen. Pääskyskuosi on upea. Eihän minulla ja Erdemillä muuta yhteistä ole kuin ehkä kiinnostus naisellisiin linjoihin ja kauniisiin kuoseihin, mutta kun oma usko omaan tekemiseen on välillä vähän kateissa, on inspiroivaa lukea niistä jotka menestyvät oikeasti.

Kaikki kuvat Erdem.

Tekstilähteet vapaasti suomentaen In Style UK, July 2010 "Style candy: 15 minutes with... Erdem" s.33-34. ja Erdemin nettisivut.

Ei kommentteja: