9.11.2010

Grayscale knits

Olen tehnyt tänä syksynä henkilökohtaisen neulomisennätykseni. Nyt joku neulomishirmu katsoo allaolevaa kuvaa ja nauraa mahanpohjastaan asti reppanoille tekeleilleni, mutta tässä on kuulkas jo paljon saatu aikaan! Peruskouluaikana sain neulotuksi surkeat "säärystimet" ala-asteella ja tumput yläasteella. Kässyope teki tumppuihin resorit ja paljon muutakin, koska ei jaksanut opettaa. (kyseinen asia oli yksi niistä syistä miksi en todellakaan valittunut käsitöitä sitten seiskaluokan jälkeen...) Paljon erilaisia tekeleitä olen saanut aloitetuksi, vaan into yleensä lopahtaa hyvin hyvin hyvin pian, sanotaanko viimeistään 20 kerroksen kohdalla. (No okei, opiskeluaikoina tuli tehtyä yhteensä ehkä kolme metriä neulekoneella suoraa, sileää neulosta, mutta sitä ei nyt lasketa.) En ole koskaan tehnyt sukkia, puhumattakaan villapaidoista ja muista. Neulekursseja suoritin peräti kaksi ja läpäisin ne hyvin arvosanoin, vaikka en tehnyt kuin näytetilkkuja.

Nyt olen keksinyt, että "ainaoikein"-neulos on tosi jees, sitten kun sen yhdistää paksuihin lankoihin ja paksuihin puikkoihin. Kolmas neulomisasiaa edistävä juttu on lankasnobbailu. Villaa pitää olla vähintään yli puolet. Mitä enemmän, sitä parempi. Alpakkalankaakin on työnalla. Aika yksinkertaisilla linjoilla tässä nyt ollaan liikenteessä, mutta tämä on toiminut loistavana neulomistsemppinä. Olen niin innostunut puikkojen kilauttamisesta, että ehkä jonain päivänä päräytän vielä ne sukatkin.

 
Neuleissa on vaan aina jotain ihanaa. Erityisesti niissä harmaissa neuleissa. Tässä muutamia luksusneulefiilistelyjä, lankasnobbailun seuraava aste.

 Alexander Wang on itselleni kyseenalainen suunnittelija. Toisista hänen jutuistaan pidän valtavasti, toisista en yhtään. Kuvan neule on vain järjettömän hieno kaikessa yksinkertaisuudessaan ja käytettävyydessään. Ja se on harmaa. Täydellistä.


Burberryltä on tälle kaudelle tullut myös hienoja, militaristisia neuleita. Neuleisiin sopii yllättävän hyvin skarppi linja, pehmeä materiaali selvästi pehmentää kovempaa tyyliä.

Rick Owens on itselleni vielä kiistanalaisempi tapaus suunnittelijana kuin Alexander Wang, mutta Owensin graafinen minimalismi toimii erittäin hienosti neuleissa!  Kuvan neule on alpakkaa ja silkkiä - luultavasti siis aivan järjettömän pehmeä yksilö. On muuten yllättävää miten kauan nuo lörttöneuletakit ovat olleet pinnalla - toisaalta ehkä niiden suosio piilee juuri niiden käyttömukavuudessa.
 Ja tässä lisää  neuleita, jotka ovat törkyhienoja. Tykkään hirveästi erilaisten neulosten mahdollisuuksista ja itseäni puhuttelevat aina neuleet, joissa on pintaa ja jokin kiinnostava ratkaisu. Esimerkiksi takkimaiset neuletakit puhuttelevat aina. Neuleen pitää myös näyttää siltä, että haluaisin heti pukeutua siihen. Ohuet, harsomaiset neuleet ovat myös kauniita.
 neulekuvat Net-a-porter

6 kommenttia:

tuitui kirjoitti...

kutominen on ihanaa ja siitä tulee just sopiva mummofiilis :)
kuten joskus vuosi sitten omassakin blogissa hehkuttelin niin mähän tein ekat ihan virallisesti yksin kutomani sukat silloin. tosi kätevä opetushomma löytyi netistä: http://www.kaspaikka.fi/neulonta/asusteita_vaatteita/sukkaohje.html

ite teen vain varren sillä 2 oikein, 2 väärin -tavalla, mutta toi sivusto on kaikin puolin ihan hurjan kätevä. sieltä näkee kaiken ihan ekojen silmukkojen luomisesti kantapäihin ja erimallisiin kärkikavennuksiin, ja ainakin mun mielestä (ja kuten on todistettavissa tälläkin hetkellä jaloissa olevista yksilöistä) ohjeet on tosi helppoja älytä ja toteuttaa.

nooruska kirjoitti...

Mä oon tehnyt vain yhdet villasukat. Pitäis tehdä toiset, vaikka lahjaksi. Ekat tumputkin tein vasta kaksi vuotta sitten.

Sen sijaan olen neulonut villapaitoja, hameen, sen mekon vielä joskus, pipoja ja kaulaliinoja.

Tykkään itse tehdä oikeeta ja väärää, niin voi koko ajan neuloa oikeata siis puikoilla.

Mitä sä olet tekemässä? Noi värit on ihanat!

blandad. kirjoitti...

tuitui: aaaa, mä taidanki muistaa sun sukkasessiot! Mut noi sukkaohjeet on todella selkeät, ehkä mäkin osaisin... mutta riittääkö kärsivällisyys ja motivaatio, varsinkin kun äiti on suhteellisen kova vääntään noita sukkia? Mut toisaalta se osaamisen ja onnistumisen ilo!

Nooruska: No sä ootkin tuollainen mainitsemani neulojahirmu...

ihan täysin selvää suunnitelmaa näiden suhteen ei vielä ole.. perästä kuuluu...

Riehu kirjoitti...

Neulominen on mahtavaa ja vähän liiankin koukuttavaa puuhaa! Mä oon kans ihan alkutekijöissä mut kaks kaulaliinaa, yks ranteenlämmitin ja yhet peukalottomat lapaset on jo. :D

Salka kirjoitti...

Hehe, mä ostin Oslosta sellaiset megaisot puikot, joilla haaveilin saavani sellaista I know why no-tyylistä jälkeä. No tulihan sitä, siihen saakka kunnes päättelin neuletyön ja koko komeus rullaantui yhdeksi epämääräiseksi möykyksi. Juuri siksi jätän neulomisen muille, vaikka kyllä mä joku päivä vielä ne puikot kesytän!

Villasukkia olisi muuten kiva tehdä, mutta en enää muista sitä kantapäätä :D

blandad. kirjoitti...

Riehu: Siitä se lähtee!

Salka: Mun isoimmat puikot on nro. 15 :D Niillä voi jo tehdä vaikka mattoa. Sun pitää nupittaa se neuloilla johonkin alustaan, ja höyryttää suoraksi. Me koulussa laitettiin styroksilevyihin, mut himassa oon käyttäny ihan reteesti silityslautaa.