18.1.2011

Ihan sama?

Postiluukustani kopsahti tänään laskujen lisäksi uusin Trendi sekä Olivia. Kivaa! Ja aika luksusta, sillä saan molempia lehtiä nyt jonkun aikaa lahjana, josta olen lahjanantajille kiitollinen. 


Olen jo jonkin aikaa miettinyt, kuinka hämmentävän samanlaisia suomalaiset muotilehdet kuitenkin ovat. Samanlaisuus ei enää näyttäydy pelkästään samojen juttujen tiimoilta vaan myös kokonaisvaltaisessa tyylissä: niin grafiikassa kuin vaikkapa muotikuvien stailauksessa.Trendissä ja Oliviassa oli molemmissa jutut Duudsoneista ja muotikuviin oli stailattu vaalea tyttönen keskipääjakauksella ja juurikasvulla Samujin kropattuun kauluspaitaan. Esimerkit ovat konkreettisia, mutta yhtäläisyyksiä löyty paljonkin, joten lopulta tulee fiilis että niin mitäs lehteä tässä nyt luenkaan?


Tammikuun Gloria taas hämmensi näyttämällä paikoitellen niin Olivialta kuin Trendiltäkin.Kaikkien kolmen lehden graafisessa ilmeessä on paljon samaa, vaikka yksittäisiä hienoja visuaalisia oivalluksia jokaisesta lehdestä löytyykin. Linja tuntuu kuitenkin minusta vähän liiankin turvalliselta, vaikka se toki on myös ymmärrettävää lehden olemassaolon kannalta. Kaipaisin muoti/tyyli/naistenlehdeltä kuitenkin jotain uutta ja vähän eksoottista, sellaista joka nostaisi arjen yläpuolelle, hetkeksi. Toisaalta taas lehdet palvelevat lukijaa, koska ovat helposti lähestyttävissä: omistan muodikkaan kampauksen joka toinen päivä, kun peilistä näkyy hieman rasvoittunut juurikasvuinen keskipääjakaus.

Omia lehtisuosikkejani ovat esimerkiksi ranskalainen ja britti-Vogue niiden visuaalisen ilmeen ja upeiden kuvasarjojen takia, vaikka mielestäni onkin tärkeää tukea suomalaista muotijournalismia. Kuka muuten esittelisi suomalaisia suunnittelijoita, vaateputiikkeja ja mielenkiintoisia ihmisiä eri aloilta? Työllistäisi stailaajia, maskeeraajia, kampaajia, valokuvaajia ja toimittajia? Mutta sitä omaperäisyyttä voisi olla vähän lisää? Ei jokaisen numeron tarvitse pyrkiä totaalisen erityislaatuisuuteen, mutta vaihtelua kyllä voisi olla lisää.

No, toisaalta kun lukee lukijapalautesivuja, voi todeta että on myös paljon niitä jotka ovat aina ihan todella tyytyväisiä jo olemassaolevaan. Jotkut taas kaipaavat lehdeltään juuri sitä maanläheisyyttä ja samanlaisuutta, kaivataan halvempia vaatteita muotikuviin ja tavallisia ihmisiä joihin voi samaistua. Luin kerran palautteen muistaakseni Kodin kuvalehdestä, jossa työtön keski-ikäinen nainen kaipasi muotijuttuja ja ruokaohjeita työttömälle, keski-ikäiselle naiselle, kun lehdessä esitellyt vaatteet ja reseptit olivat liian kalliita. Jäin miettimään asiaa. Itse kaipaan lehdeltä jotain uutta ja inspiroivaa, joku ilmeisesti samaa kuin oma arki. 

Mutta onko kaikki lopulta vain sitä ihan samaa? Eikö välillä voisi olla jotain ihan muuta?

7 kommenttia:

June kirjoitti...

Mä oon välillä miettinyt ihan samaa. Joskus on jopa käynyt niin, että oon oikeasti lukenut jonkun jutun samoine teksteineen ja kuvineen toisesta lehdestä - jos on sama kustantaja, lehdet oikeasti kierrättävät juttuja! Mikä on mun mielestä aika pöyristyttävää, vaikka ottaakin huomioon sen, että vaikkapa Trendi ja Kotiliesi ovat hieman eri kohdeyleisölle suunnattuja.

Mulle tulle tällä hetkellä Olivia, voitin sen vuodeksi aikoinaan ja jatkoin tilausta sen jälkeen. Nyt kyllä huvittaisi vähän vaihtaa.. Äidille tulee Kotivinkki ja Avotakka, niitä luen siellä ollessani, muita sitten kaverilla/kirjastossa/irtonumeroina. Aiemmin Trendi ja Sport tulivat muutaman vuoden ajan, mutta sitten kyllästyin. Imagea olen himoinnut jo pitkään, mutten vielä raaskinut tilata. Kaipaan kuitenkin lehdiltäni enimmäkseen hömppää, joten asiapitoisten julkaisujen rinnalla pitäis sitten aina olla joku vähän kevyempi :)

Anonyymi kirjoitti...

Hah, olipa valaiseva tuo Trendin ja Olivian vertailu!

Itse en juurikaan suomalaisia muotilehtiä lue. Näen ne enemmän naistenlehtinä kuin oikeina muotilehtinä. Ihmetyttää, miksei kukaan repäise oikein kunnolla ja tee oikeita, luovia ja puhuttelevia MUOTIjuttuja. Onko syynä se, ettei maassamme ole ammattitaitoista väkeä sellaisia tekemään (nehän vaativat huomattavasti enemmän luovuutta sekä stailistilta että kuvaajalta), vaiko sitten se, että lukijat eivät niitä halua lehdissä nähdä?

Jokatapauksessa nykyaikana, kun isojen kv-lehtien pysäyttävimmät jutut vuodetaan jokaisen nähtäville nettiin, on helppoa todeta mistä me suomalaiset jäämme paitsi. Mikä kunnianosoitus olisikaan suomalaiselle muodille, että siitäkin tehtäisiin kunnolla stailattua ja upeasti kuvattua taidetta! Ja mikä pettymys, että meillä nähdään edelleen riittävänä kuvata tavallisia vaatteita tavallisesti (vaikkakin ihan kivasti) stailattuina, eikä mitään muuta.

Ehkä tämäkin asia vielä joskus muuttuu; toivoa sopii.

Vimps kirjoitti...

Niinpä. Luin tuon Glorian eilen parturissa, ja kotona odottivat sekä Trendi että Olivia. Kirosin ääneen, kun löysin myös Oliviasta Duudsonit-henkilöhaastattelun; olin selannut Trendin sitä ennen läpi.

Mäkin haen muotiaviiseista nykyään inspiraatiota ja hullaantumista, ja parhaimmillaan Ranskan ja britti-Voguen editoriaalit ovat sekä inspiroivia että taiteellisesti niin kiinnostavia, että niitä jaksaa tuijotella pitkään ja palata niiden pariin uudelleenkin.

Suomalaisessa muotilehtikentässä vaikuttaa pienuus. Koska esimerkiksi muotiaviisien lukijakunta on aika pieni, joten on helpompi tehdä lehteä varman päälle kuin kovin yllättävää tai artsua muotijournalismia, jonka moni voi kokea oudoksi. Toisaalta myös julkisuuden henkilöiden kategoria on Suomessa varsin suppea, ja niistä julkimoistahan ne henkilöjutut muotilehdissä tehdään (yleisnaistenlehdissä tavikset tosin pääsevät paremmin haastattelukynnyksen yli). Kolmanneksi myös ammattitaitoisten tekijöiden joukko on Suomessa rajallinen. Muistelen, että kun Olivia aloitti neljä vuotta sitten, suurin osa sen tekijöistä siirtyi Oliviaan Trendin silloisesta toimituksesta.

Peps kirjoitti...

Tästähän meillä olikin jo puhetta. Mä varmaan samastun enemmän siihen keski-ikäseen, joka toivoo vinkkejä työttömälle :D Mutta sit taas toisaalta nautin ulkomaalaisten muotilehtien hienoista kuvista, vaikka mulla ei niihin vaatteisiin oliskaan koskaan varaa. Ne on jotkut vaan niin upeita, sellaisia ei Suomen lehdissä oikeestaan nää.

On Olivialla ja Trendillä jotain hienon hienoja eroja mun mielestä! Olivian muotikuvien vaatteet on usein vähän konservatiivisempia ja hillitympiä ja Trendillä taas vähän räväkämpiä. Oliviassa on ehkä enemmän lukemista, mutta mä tilaan silti mieluummin Trendiä, koska siinä on parempia noi muotijutut.

nooruska kirjoitti...

Suomalaiset aikakausilehdet tuntuvat hyvin usein pelaavan varman päälle. Olihan Trendissä ja Oliviassa molemmissa se palsta testataan muotia käytännössä ja sitten se loppui ihan samaanaikaan.

Hyvä puoli on että jossain noista oli kans niinku kallista fäshönii ja sit aian myös halvemmilla releillä tehty muotikuvaus. Sillain ihan ideaa.

Tosi hyviä aiheita sulla on täällä blogissa ollut viime aikoina, suuri kiitos siitä!

(Mä niin nään meiät vanhoina täteinä sunnutaiteellä pölisemässä ja kritisoimassa asioita kun muut ei enää jaksa välittää. Niin ja nyökyttelemässä niin pirusti ;-).)

W kirjoitti...

Voi kauhu sentään! Kumpaakaan lehteä en ole pitkiin aikoihin lukenut, mutta vaikuttaa siltä ettei tarvitsekaan... :/

Ton ranskalaisen ja britti-Voguen lisäksi diggailen kyllä Italian Voguee - se on tietyllä tavalla hienon synkkä.

blandad. kirjoitti...

bubble: mulle tuli image monta vuotta kun olin nuorempi. silloin se oli mun mielestä journalistiikan juhlaa ja tähtireportaaseja vaikeasta ja kiinnostavista asioista. Sittemmin kyseinen lehti on muuttunut, ehkä vain omissa silmissä, suuntaan josta en niin välitä.

anonyymi: potentiaalia varmasti löytyy ja uskallusta, mutta ehkä lehdissä aliarvioidaan lukijoita ja ajatellaan että tämäkin on tarpeeksi. piiri pieni pyörii ja samat tekijät aina mukana... ei pääse kehittymään...

Gloriassa oli just taannoin kauniissa kuvissa suomalaisten nuorten suunnittelijoiden vaatteita, mutta kuvassa niitä ei näkynyt, koska se oli kasvokuva. Kiva silti että mainittiin.

Vimps: Varman päälle pelaaminen on tietyssä määrin ihan okei, mutta silti naivisti tulee luultua että ammattilaiset myös haluaisivat kokeilla niitä omia rajoja. Toisekseen ammattikunta varmasti laajenisi, jos lehdissä käytettäisiin esim. laajemmalla skaalalla stailisteja ja kuvaajia, aina samat nimet pyörii lehdistä toisiin. Suomessa tunnutaan aina hullaantuvan yhdestä tai kahdesta tyypistä, joita sitten riepotellaan ees taas joka paikkaan ja kulutetaan nimet ja naamat äkkiä loppuun. Sama koskee vaikkapa nuoria suunnittelijoita...
Pienet on piirit juu, mutta joskus tuntuu että kunnianhimon ei sen vertaa.

Peps: Onhan niillä toki eroja, Olivian kohderyhmä on aikuisempi ja Trendin tuntuu nuortuvan entisestään. Olivian muotijutut on ehkä tasapaksumpia ja toimistomaisia, mutta Trendissä on hyvin usein aika samaa lehdestä toiseen.

Nooruska: kiitti, blogin sisällön laadukkuus vaihtelee ja tulee vaihtelemaan myös tulevaisuudessa. aina ei jaksa panostaa.

Ja tulevaisuuden näkymistä oon samaa mieltä, mut miks me juotais teetä????

W: Britit ja ranskikset osaa ylipäätään tehdä tosi hyviä muotilehtiä eikä ne italot yhtään huonommiksi jää. Italian Voguen synkkyys on siitä kiva, että se on kuitenki tosi tyylikästä ja voimakasta, ei sellasta aneemista melankoliaa.