9.1.2011

Qui qu'a vu Coco

Sain vihdoin luettua Axel Madsenin teoksen "Coco Chanel". Aloittelin sen lukemista jo viime keväänä, mutta se sitten aina jotenkin jäi. Päätin viime kuussa, että nyt luen kirjan loppuun, ajan kanssa ja ajatuksella.Coco Chanelin elämänkerta on jo ajatustasollakin kiehtova, kyseessä on kuitenkin legendaarinen muodinluoja, tyyli-ikoni, joka eli myös varsin jännittävää elämää. Chanelin tarina on todellinen "from rags to riches" ja osoittaa miten elämässä voi edetä, jos omaa tarpeeksi vakaata päättävisyyttä, määrätietoisuutta ja rutkasti hyvää tuuria. Gabrielle Chanelin ystäväpiiriin kuului niin aatelisia, taiteilijoita kuin poliitikkojakin ja miehet palvoivat häntä. Menestystä ja tragediaa.

Madsenin teos ei ollut minulle helppo, Chanelin elämänvaiheita kuvataan laveasti historiallisten tapahtumien kautta ja kirjan alkuvaiheessa koin lukemisen hivenen raskaana. Informaatiotulva tuntui valtavalta ja erilaisten seikkojen aukikirjoittaminen merkityksettömältä. Taisin kuitenkin olla vain malttamaton pääsemään itse asiaan, ja muutenkin hieman tottumaton elämänkertojen lukija, lajityypille faktatietous taitaa olla aika yleistä. Kirjan puoleen väliin päästyäni totesin teoksen olevan lähinnä nerokas, sillä juurikin ne faktatiedot auttavat ymmärtämään kokonaisvaltaista kuvaa ajasta, jossa Chanel eli ja vaikutti. Aika on myös teoksen yksi keskisimmistä teemoista, josta lukija voi tehdä omia tulkintojaan. Tärkein teema taitaa kuitenkin olla rakkaus: rakastamisen vaikeus niin ihmissuhteissa kuin intohimoinen rakkaus työhön. Chanel ei koskaan pystynyt yhdistämään näitä molempia.

Piti Chanelista noin tyylimielessä tai ei, suosittelen kirjaa kaikille muodista kiinnostuneille. Se ei kerro pelkästään Gabrielle Chanelin elämästä, hänen tyylistään, suunnittelustaan tai vaatteiden valmistuksesta, vaan antaa teräviä pointteja bisnesajatteluun ja avartaa kulttuurihistoriallista näkökulmaa 1900-luvun ranskalaisen muotibisneksen syntyyn ja kasvuun. Madsenin kerronta on runsasta, mutta olennaista. Madsen kuvaa Coco Chanelia inhimmisesti, muttei sorru liialliseen ihannoitiin ja "hypetykseen". Chanel itse vääristeli tunnetusti totuutta ja vaikeni tiukasti elämänsä tietyistä kohdista. Madsen on kuitenkin tehnyt laajaa taustatutkimusta ja tulkinnut osuvasti henkilöhistoriaa erilaisten lähdeaineistojen kautta, kunnioittaen kuitenkin Coco Chanelin muistoa ja elämää.Coco Chanel eli uskomattoman elämän ja omistautui täysin työlleen, joka oli hänelle kaikki kaikessa. Häntä rakastettiin ja palvottiin, mutta hän haavoittui elämässä niin kuin kaikki meistä. Hänellä oli selkeä intuitio tulevasta ja hän loi kunnianhimoisesti ei vain muotia, vaan myös tyyliä. Legenda ja vahva naisihanne, joka ihastuttaa nyt ja varmasti myös tulevaisuudessa.

kuvat google

Ei kommentteja: