18.5.2011

Ruusutarjotin, hummusta ja yks leopardi-wannabe

Heräteostos viime viikolta, ruusukuvioinen tarjotin Sokokselta hintaan 6,95€. Tarjottimia nyt on jo entuudestaan, mutta muoviseksi arkitarjottimeksi tämä on sopivan pramea ja kätevä. Tarjottimelle on käyttöä, kun asunnon ainoa pöytä on yhtäaikaa työpöytänä...

Sopii hyvin yhteen Marimekon Siirtolapuutarhakuppeihin, joita yksinkertaisesti rakastan. Pressopannu on lahja ystävältä, muistaakseni alunperin kirpputorilta Tukholmasta. Useimmiten olen tehnyt siinä haudutettua teetä ja kun elämääni astui mies, joka ei juo kahvia, (--asia jota en voi ymmärtää--) on teepannulle ollut käyttöä päivittäin.

Arjen kaunistajat!

Jos ei se kahvia osaakaan juoda (--ei vieläkään jaksa ymmärtää--), niin osaa sentään laittaa taivaallista ruokaa. Itsetehdyt viininlehtikääryleet olivat kyllä ihan törkeän hyviä. Minä taas olen kehittynyt hummuksentekijänä huimasti ja ajattelin jakaa reseptini kaikkien iloksi!

Hummus
1prk valmiiksi keitettyjä kikherneitä (tai vastaava määrä itse liuoteltuja ja keiteltyjä)
2-3rkl tahinia 
oliiviöljyä
1-2 valkosipulinkynttä
sitruunamehua vaikkapa noin 2-3rkl
suolaa
mausteita (oman maun mukaan, itse laitan esim. currya)
turkkilaista jogurttia

Laita astiaan herneet, tahini, pieni loraus oliiviöljyä ja mausteet. Soseuta. Mitä pehmeämpiä ja paremmin keitettyjä kikherneet ovat, sitä tasaisempi seoksesta tulee. Sekoita tahnamaiseen seokseen jogurttia, niin hummuksesta tulee koostumukseltaan ja maultaan pehmeämpää. Itse en seuraa orjallisesti ohjemääriä, vaan teen mutulla ja maistelen lopputulosta ja lisään tarvittaessa mausteita. Esimerkiksi öljyä voi joutua lisäämään, jos seos vaikuttaa kovin tönköltä ja jogurttia voi aluksi laittaa 2-3rkl ja lisätä sen mukaan miltä lopputulos näyttää. Kun hummus on valmista, sen voi kipata kippoon ja ohut loraus oliiviöljyä vielä päälle ja tarjolle.
Vinkki! Etnisistä kaupoista saa parhaimmat ja halvimmat kikherneet (chick peas) ja myös tahineissa löytyy valikoimaa. (Tahinin voi myös jättää pois, jos haluaa vähän kevyemmän lopputuloksen.)

Hummus on parhaimmillaan leivän kanssa ja varsinkin dipattuna tuollaisen ohueen "lättyleipään", jota saa etnokaupoista.

Etnoteemasta aasinsiltana Ninniin, joka on kovin ihastunut Hennesiltä hankkimaani leopardihuiviin. Itsekin olen kovasti ihastunut, jättimäinen huivi on i-h-a-n-a.

 "Voi juma et on hieno peitto. Tää sopii mun väreihin!"
 "Tää maastoutuis tänne!"
"Savanni nukahtaa, iltapäivän kuumuuteen... zzzzzzzzzz"

2 kommenttia:

Vimps kirjoitti...

Iiiih, ihania maastoutumiskuvia! Purrterviiset kisseille!

PS. Leohuivi näyttää päheältä, ois kiva nähdä se myös kaulassa!

June kirjoitti...

Hei loistavaa, en oo koskaan tehnyt ite hummusta vaikka siitä tykkäänki. Ehkä nyt uskallaudun!