19.6.2011

Balletshoes, ponytales, they are all off the rails

Taannoin kävin pyörähtämässä Milttonilla, tutustuen HAMK-Wetterhoffin muotoiluopiskelijoiden esillä olleisiin mallistoihin, joita on aiemmin esiltelty Off the Rails!-muotitapahtumassa. Esillä oli vaatteita, kenkiä, laukkuja ja asusteita. Olin positiivisen yllättynyt tuotteiden laadukkaasta toteutuksesta ja ihastuttavista ideoista niiden takana.
Omat erityissuosikkini löytyivät nimenomaan jalkine- ja laukkumallistoista ja ihastuin erityisesti Laura Huhdan ja Maria Nuottajärven mallistoihin. Wetterhoffin suojissa kasvaa selkeästi uusi sukupolvi lahjakkaita jalkinesuunnittelijoita!

Maria Nuottajärven Bring back my pony to me on kuin rakkaudenosoitus aikuiselta heppatytöltä sitä maailmaa kohtaan, jossa hevoset ovat vieneet ihmisten sydämet kokonaan. Klassiset bootsit henkivät lännenelokuvista tuttua estetiikkaa, mutta ovat niin kauniisti toteututut että haluaisin ne heti itselleni. Puhumattakaan heppalaukusta, joka on ihan mielettömän hieno. Upea ja kaunis mallisto, jonka voisi tempaista vaikka heti myyntiin ja uskoisin ihmisten ihastuvan siihen ja lujaa. Nuottajärven Ponytales-blogista löytyy lisää mallistokuvia. Laura Huhdan Balletomania sai myös sydämeni sykkimään. Huhta luonnehtii mallistoaan:
 ”Yhdistelmä kevyttä, naisellista, kömpelöä ja arkkitehtonista. Painava puu, luonnollisuuden estetiikka ja autenttiset materiaalit synnyttävät mielenkiintoisen ristiriidan baletin kevyeen ja herkkään maailmaan. Koivua ja nahkaa on käytetty materiaaleja kunnioittaen ja mahdollisimman luonnollisina: Puu ilman maalia tai lakkaa, nahka ilman muovista pinnoitetta tai epäaitoa martiointia.” Kengät tosissaan näyttävät kuin kömpelöiltä balettitossuilta, niissä on jotain balettimaailman kurinalaisuutta, mutta jotain ihanan vapauttavaa, raskasta, jykevää.
 En yleensä ole geometristen kenkämuotojen ystävä, mutta tässä mallistossa on jotain aivan vastustamatonta. Kengät on kauniita, vähän kömpelöitä, mutta erittäin viimeisteltyjä: yksityiskohdat ovat tarkkaan mietittyjä ja kauniita. Kärkitossujen muotoa on tulkittu uudella tavalla, sympaattisesti ja modernin rohkeasti. Mallistoidea  on kerrassaan ihana ja raikas, mutta samalla erittäin ajankohtainen. Aivan ihania kertakaikkiaan! Kannattaa tutustua mallistokuviin Huhdan omassa blogissa.

Esillä olleissa mallistoissa oli huimasti herkullisia yksityiskohtia ja uutta tulkintaa. Pidin erityisesti intarsianeuleista, digiprinteistä, kauniista materiaaleista ja mahtavista ideoista, jotka tulivat luontevasti ja selkeästi esiin. Oli myös huippua havaita, että tietynlainen ankeilumuoti on ehkä vähitellen väistymässä hauskempien juttujen tieltä.
Suomessa on ihan valtavasti  hyvää potentiaalia ja huikeita ideoita, kunpa tämä huomattaisiin jossain ylemmissä tahoissa ja älyttäisiin tukea rahallisesti myös tuotesuunnittelua ja pienmallistoja, sillä muotiteollisuus näyttää tulevaisuudessa varsin lupaavalta!


Kiitos kuvista Nooralle!

4 kommenttia:

SalSaDesign kirjoitti...

Upeita tuotoksia ja nuo bootsit veivät sydämen mennessään, kiitokset kuvista ja infosta!

Salla

June kirjoitti...

Noi Nuottajärven ruskeat korolliset bootsit on mielettömät!! Oi että. En tajua miksi lämpenen nykyään bootseille, ennen vihasin niitä..

Maana Ponytales kirjoitti...

Oi vähänkö ihanasti kirjoitit mallistostani, suurkiitokset ja ihanaa kesää! <3

blandad. kirjoitti...

Salla: Ole hyvä vaan :)
bootsit ovat kyllä ihanat!

bubble: bootsi on hieno jalkine, kun se on kauniisti toteutettu, niinkuin nämä Nuottajärven yksilöt!

Maana Ponytales: Ole hyvä, vaikka se olikin varsin helppoa :D Ja ihanaa kesää myös!