15.3.2012

Surrur - tee oma marimekkosi

Mari Savion ja Kati Rapian "Surrur tee oma Marimekkosi" -kirjaa hehkuteltiin blogeissa sen ilmestettyä viime keväänä. Mielenkiintoinen opus jäi itselleni etäiseksi ja muhimaan mietintämyssyyn, kun sitä ei silloin ollut varaa hankkia eikä myöskään kirjastosta saatavilla. Better late than never - ja hyvä niin, koska jos tuollainen DIY-kirja tuntuu myöhemminkin raikkaalta, on se vain hyvä merkki.
Surrurin ohjeet ovat Marimekon suunnittelijoiden villejä ideoita siitä, mitä oman talon kankaista voisi toteuttaa. Ideoita, ohjeita ja kaavoja on yli 60 projektiin ja ne ovat kivasti eritasoisia kengännauhoista autonpeitteeseen ja niitä voi pienellä mielikuvituksella myös helposti soveltaa. 
 Jo kirjan kannessakin esitelty Aino-Maija Metsolan Pöllö-pelätin on yksi kirjan mahtavimmista ohjeista.Goddammit se on mageee.

 Yksi kirjan parhainta pointteja on kuitenkin fiilistelykuvat, joissa lukija päästetään Marimekon suunnittelijoiden koteihin ja työtiloihin. Sisustuskuvat ovat eläviä ja sattumanvaraisia, niissä on aitoa fiilistä eikä vain siloiteltua pintaa. Suunnittelutyötä harvemmin tehdään kliinisessä ympäristössä, jossa ei ole mitään virikkeitä. Kuvat valtavavista paperipinoista ovat tästä syystä ilahduttavan rehellisiä ja tavallaan tunnelmallisia, niissä on tekemisen meininkiä. Toki tämä on myös tietoinen ja ovelakin veto, jossa lukijaa johdatellaan ajattelemaan kuinka rentoa ja kivaa marimekkolaisten suunnittelutyö voi olla... mutta tuskinpa kirjan lukija tuntee itsensä huijatuksi. Kirja ei myöskään tunnu Marimekon katalogilta, ainakaan omasta mielestäni.
Surrur - tee oma marimekkosi on jo nimestäkin päätellen vahvasti marimekkolainen, ovat ohjeet silti toteutettavissa myös muiden valmistajien kankaista. Opus on inspiroiva ja tekemiseen innostava, mutta myös mukava fiilistelykirja, jonka hankkimista itsellenikin täytyy nyt vakavasti harkita. Tai sitten tyydyn vain lainailemaan sitä kirjastosta tarpeen mukaan.
Jep jep, näinhän se menee.

2 kommenttia:

Anzi kirjoitti...

Minä sain tämän lahjaksi ja kirja on ihana. Pitäisi varmaan opetella ompelemaan.

blandad. kirjoitti...

Onneksi nuo ohjeet on helppoja ja ajattomiakin, joten jos vaan innostus iskee niin suosittelen :) Ompeleminen on kivaa, parhaimmillaan.