26.8.2012

Enemmän funkista, Reino! ja Made in Helsinki

Kävin tsekkaamassa pari Helsingin kaupunginmuseon näyttelyä, jota haluaisin ihmeessä suositella muillekin!

"Enemmän funkista, Reino!" johdattaa 1930-1960-luvuilla Helsingissä kuvattujen Suomi-filmien visuaaliseen maailmaan. Esillä on paljon valokuvia elokuvista ja niiden kulisseista, mutta myös alkuperäistä rekvisiittaa ja puvustoa. Helsingistä haluttiin esittää parhaat puolet ja kauneimmat kaupunginosat ja on mielenkiintoista havaita, miten kaupunki on muuttunut vuosien saatossa.
Kuvat ovat suttuisia kännykuvia, mutta toimivat tässä nyt pienoisena "tiiserinä" sillä näyttely kannattaa ehdottomasti käydä tsekkaamassa! Paikkana on upea Stockmannin vanha kauppahuoneisto, joka itsessään on näkemisen arvoinen."Enemmän funkista, Reino!"
Design Helsinki-elokuvissa

Helsingin kaupunginmuseon päärakennuksessa, Sofiankatu 4
Auki 13.1.2013 asti ma–pe klo 9–17, to klo 9–19, la–su klo 11–17.
VAPAA PÄÄSY

Made in Helsinki 1700-2012 antaa näkökulmia helsingiläiseen muotoiluun aina 1700-luvulta nykypäivään. Näyttely kunnioittaa käsityöläistaitoja ja esittelee monimuotoista muotoilua niin huonekaluista kultausmestareihin, kuin ateljeeompelimoista hatuntekijöihin ja Minna Parikan kenkiin ja sekä aina Opa:n teräskattiloihin saakka. Erittäin positiivistä tässä näyttelyssä on se, että se tuo esiin sellaisiakin hienoja, ehkä jo hieman unohdettuja muotoilutarinoita, joita ei vastaavissa näyttelyissä ole aiemmin nähty. Hyvää ja kaunista muotoilua kun on muutakin kuin Marimekko, Arabia tai Artek. Näyttelyssä on yhdistetty hauskasti uutta ja vanhaa: samalla kun voit katsella plyysihuonekaluilla istuen Pirkko Mannola kruunaamista Miss Suomeksi 1958, voit lukea tämän kesän kansainvälisiä muotilehtiä. Halutessasi saat pyörähtää "catwalkilla", joka projisoituu samalla toiselle seinälle.

 Wilh. Salinin nyöripunomon iltalaukku 1910-1920-luvuilta
 Nyöripunomon mallikorttijärjestelmä


 Hattuja ja Minna Parikoita
 Kylttimuotoilua
 OPAN teräsastioita
EasyBeasy-haalarit keksi helsinkiläinen kotiäiti Marja Mykkänen, joka halusi ommella lapsilleen kestävät ulkoiluhaalarit. Haalari oli käännettävä, toinen puoli oli aina musta ja toinen värikäs. Selässä oli pieni tasku tuttia tai nenäliinaa varten. Haalarit ovat esillä näyttelyssä, kuvan valokuva on otettu Linnanmäellä muistaakseni 1985.

Made in Helsinki näyttely on esillä toisessa vanhassa ja erittäin kauniissa rakennuksessa, Hakasalmen huvilassa.

 Made in Helsinki
Hakasalmen huvila, Mannerheimintie 13b
HUOM!!! VAIN 1.9.2013 ASTI, pidä siis kiirettä!!!
ke–su klo 11–17
to klo 11–19
VAPAA PÄÄSY

Molemmista näyttelyistä jäi fiilis, että paljon kaunista tuntuu unohtuneen jonnekin vuosien saatossa. Suomessa oli elokuvateollisuus, joka palkkasi lavastajia ja puvustajia aivan eri tavoin kuin nykyään... ja käsityöläisyys tuntui olevan kunniassaan....vaikkei vintagefiilistelijäksi tunnustautuisikaan, on hyvä tietää millaista on ennen ollut, jotta voi vielä kirkkaammin katsoa kohti tulevaa. Itse ainakin inspiroiduin kovasti.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Huh, vain vuosi aikaa, mitenköhän kerkeen?:D

AnneVee, joka ei näköjään voi kirjautua.