26.3.2013

Arabia 140v. lautaset

Arabia juhlistaa tänä vuonna 140. juhlavuottaan ja on lanseerannut sen kunniaksi lautassarjan, joka juhlistaa Arabian pitkää perinnettä osana suomalaisen - sinivalkoisen - keramiikan historiaa. Lautasten kuviot on suunnittellut Johanna Kunelius ja ne ovat syntyneet menneiden vuosien astiakoristeiden innoittamana ja nimetty Arabialla työskennelleiden naisten mukaan. Lautaset ovat muodoltaan ovat Heikki Orvolan 24h-sarjaa.
Lautasten idea on hauska ja itse löysin muutamia ehdottomia suosikkeja, niiden kuvioissa on jotenkin orientaalia fiilistä, toisaalta ne ovat hyvin moderneja, toisaalta niissä näkee selvästi kaikuja menneiltä vuosikymmeniltä.


Toini

Arja

Heli


Heli
Lisäksi tykkäsin hauskasta kukkanaamakuviosta, joka tuo mieleen 1950- tai 1960-luvun astioiden koristelut.
Ulla
Astiasarja saa kuitenkin ison miinuksen lautasten hinnasta, yksi lautanen kun kustantaa n. 30€. Itse haluaisin hankkia näitä mielelläni juuri arkikäyttöön, mutta useamman lautasen satsille tulee aika reilusti hintaa. Ehkä siis päädyn hankkimaan yhden lautasen, joko Toinin tai Arjan?

Johanna Kuneliuksesta kerrotaan Arabian sivuilla seuraavasti: hän valmistui taiteen maisteriksi tekstiilitaiteen koulutusohjelmasta Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2004 . Neljän vuoden kuluessa hän ehti pitää seitsemän näyttelyä, kunnes muutti Pietariin ja aloitti suunnittelemaan omaa tekstiilimallistoaan, joka kantaa nimeä ”Ilmiriita”. Malliston perustana ovat iloiset painokankaat. Ennen muuttoaan hän ehti työskennellä myös Arabian tehtaalla lautaskoristeiden parissa, mikä antoi hyvän pohjan Arabian 140 v -lautassarjan suunnittelulle. Työssään Johanna Kuneliusta inspiroivat vanhat tavarat, elokuvat, arkkitehtuuri ja arkiset asiat, kuten puiston tapahtumat tai ihmisten seuraaminen metrossa. Taiteellaan hän haluaa kannustaa mm. rohkeisiin sisutusvalintoihin ja lautassarjan myötä myös mielikuvituksellisiin kattauksiin. ’Toivoisin, että ihmiset innostuisivat käyttämään mielikuvitustaan ja saisivat lautasista sopivan lisämausteen ruokaan. Leikkimielinen asenne ja värit tuovat iloa elämään.’ 

Kuvat Arabia

Ei kommentteja: