5.5.2013

Visiona koti!

Vuoden 1969 Eeva-lehdissä mainostettiin Bayern-kuituja ja samalla hahmoteltiin tulevaisuuden asumismuotoja. Avaruusaika ja avantgarde saivat aikaan mitä mielikuvituksellisempia ajatuksia siitä miten tulevaisuuden ihminen asuu ja tuntuu lähes vääryydeltä, ettei kodeissamme näytä sittenkään tältä:Kuvissa ei kuitenkaan ole mikä tahansa tulevaisuuden olkkari, vaan italialaisen muotoilija Joe Colombon suunnitteleman Visiona-olohuone, joka esiteltiin Visiona 69-näyttelyssä. Colombon ideana oli luoda tila, jossa kalusteista tulisi tilaelementtejä ja tilaelementeistä kalusteita. Tavalliset huonekalut korvattiin monitoiminnallisilla "kuutioilla" ja tarkoituksena oli luoda dynaaminen ja monikäyttöinen asumistila. Värit ja pintamateriaalit ovat tuolle ajalle tyypillisen trendikkäitä ja kokonaisuus on kieltämättä vielä näin tulevaisuudenkin ihmisen silmin hyvin tyylikäs.

Vuoden 1969 Eeva-lehden lukijat saivat tyytyä vain värikkäisiin kuviin, mutta onneksi meillä täällä tulevaisuudessa on Internet ja Youtube, josta löytyi video, jossa hieman esitellään Visiona-kodin toiminnallisia ulottuvuuksia:Vau! Visiona-kodissa on avaruusalus-fiilistä. Ja selvisin sekin mysteeri, että mikä tuo valkoinen suuri pallero on. Joitain elementtejä on selkeästi siirtynyt myös tähänkin päivään ja toiminnallisuutta taidetaan painottaa moderneissakin nykykodeissa. Kaikkein mahtavinta on kuitenkin erittäin luova visio tulevaisuudesta, meidän ajallemme taas tyypillistä on äärimmäinen käytännöllisyys ja kustannustehokkuus.

Surullista kyllä, Visionan luoja Joe Colombo kuoli jo vuonna 1971 vain 41-vuotispäivänään. Hän ei ehtinyt nähdä tulevaisuutta - eli 2000-lukua - mutta jätti kuitenkin pysyvän jälkensä muotoiluhistoriaan työskentelemällä mm. Kartellille ja Alessille. Colombon töitä on myös MOMA:n valikoimissa.

Ei kommentteja: