11.6.2013

What would Kate wear?

Törmäsin netissä pyöriessäni hauskaan artikkeliin, jossa Cambridgen herttuattarelle, Kate Middletonille oli suunniteltu designäitiysasuja eri vaatesuunnittelijoiden toimesta. Kate ei tyylihahmona sytytä minua suuntaan eikä toiseen, enkä siten ole hänen tyylinsä asiantuntija, vaikka sisälläni asuukin pieni rojalisti. Aiheeltaan juttu on kuitenkin mielenkiintoinen ja tykkäsin erittäin paljon jutun piirroksista, joten käsitellään niitä hieman nyt täälläkin. Chloén mekko on kaunis ja sen painopiste on siirretty vartalon yläosaan. Pitkittäissuuntaiset leikkaukset ja niihin luotu väljyys antaa vatsalle tilaa. Mekon väri ja malli ovat nättejä. Ja piirros on ihana myös.
"Kate Middleton is elegant, sensual, timeless. This is a dress she could wear forever, at any age, at any stage, during and after her pregnancy" — Donna Karan

Kaunis ajatus Donna Karanilta, mutta käsittääkseni raskaus kuitenkin muuttaa jopa hoikkaakin hoikempaa vartta, ainakin vartalon asennon ja ryhdin myötä, joten tämä vaatii tarkkaa suunnittelua myös puvun mitoituksen ja materiaalivalintojen suhteen. Plus se, että haluaako joku suuren luokan julkisuudenhenkilö, such as Kate, käyttää samaa pukua jälkeenpäin...?

 Alexis Mabillen mekko on näpsäkkä ja tyttömäinen, voisin kuvitella sen olevan Katen tyylinen. Kelpo edustusasu.

“A softly draped cocktail dress from our spring collection, but in an exclusive made-to-order mallard green, a shade that I think would be amazing on her coloring....It is youthful yet demure with a beautiful embellished shoulder.” — Amanda Wakeley

Plussaa siitä, että Amanda Wakeley on ajatellut mikä heidän mallistostaan sopisi Katelle. Lisäksi mekko nuorekas ja ajanhenkinen, jota voisi ehkä pitää myös vauvan tultua jo maailmaan?

 Andrew Gn'n piirros on aivan ihana, mutta mekosta tuli ensimmäiseksi mieleen työasu - valkoinen paita ja jonkunlainen taskullinen essu. Varmasti ihan käytettävä, mutta jotenkin siitä ei välity tyylikäs vaikutelma.... mutta Katen näköinen piirros on jotenkin todella ihastuttava. Ja laukku on kiva.

“This evening look is in fine velvet textured with Dutch satin.... The bottom and the back are embroidered with eyelet in a Chinese flower shape.” — Huishan Zhang

Huishan Zhangin mekossa on epäsymmetrinen muoto ja helmassa ilmeisesti kiinalaisten kukkakuvioiden muotoinen, brodeerattu reikäpitsi? Kaunis ajatus ja olisikin kiinnostava nähdä Kate näin väljälinjaisessa vaatteessa.


"I think this dress is very much in her taste." — Karl Lagerfeld, Chanel

Karl Lagerfeldin Chanelin nimiin suunnittelema puku on kyllä hieno, mutta noin mallillisesti ajatellen aika kaukana raskausajan vaatteesta, ainakin jos katsoo puvun kapeaa uumaa! Tästä tulee myös hyvällä tavalla mieleen 1990-luvun alun Kauniit ja Rohkeat! Ehkä tämän on enemmän sellainen jälkeenpäin puku?

 Nanette Laporen piirros on todella soma ja mekko tätä päivää - ja taatusti sellainen jota Kate voisi käyttää.
Lela Rosen suunnitelmassa on tarkoitus käyttää liukuvärjättyä, kuviopainettua organzaa. Malliltaan mekko sopisi varmasti odottajalle.

 Nicole Millerin piirros on hauska ja dynaaminen, plus tykkään mekon mallista. Tässäkin on käytetty epäsymmetristä helmaa sekä yläosan korostamista skarppien leikkausten avulla.

 Nina Riccin piirros on ihana! Niin nätti! Mekkokin on varsin soma, mutta jäin miettimään kuviollisen kankaan ja mustan pitsin yhdistelmää... hauska idea kuitenkin ja ainoa, jossa vauvamahaa nimenomaan korostetaan.
 Vera Wangin puku on naisellinen, tyylikäs ja moderni, taas sellainen jota Kate voisi varmasti käyttää. Ehkä jopa liian varma valinta?

Lorry Newhouse tekee ihanan naisellisia ja kauniita vaatteita, joita on nähty usein punaisella matolla, mutta piirroksesta tulee lähinnä mieleen 1970-luvun lopun/1980-luvun alun romanttinen tyyli ja sen aikaiset sisustuskuvat....  ilmeisesti kuitenkin jotain kevyen runsasta ja röyhelöistä?

En ole raskaana, joten siinä mielessä en osaa arvioida millainen olisi hyvä äitiysajan vaate ja huomioni perustuvatkin lähinnä vaatesuunnittelun teoriaan ja raskaana olleiden ystävien havaintoihin. Monissa mekoissa oli käytetty raskausajan vaatteiden suunnittelun "perusohjeistusta" eli korostetaan yläosaa ja jätetään kasvavalle vatsalle tilaa. Empireleikkaus on myös perinteisen "suositeltu" vaihtoehto ja sen lisäksi erilaiset säädettävät ja muunneltavat ratkaisut. Muistaakseni opiskeluaikanani raskausajan vaatteiden suunnittelu ja kaavoitus käytiin nopeasti läpi - jonkinlaiset lappuhaalarit taisimme kuositella :D 

Olen pari kertaa suunnitellut vaatetta raskaana olevalle/vastikään synnyttäneelle ja kummastakin kerrasta jäi vähän epäonnistunut fiilis. Vartalon muutokset olivat molemmissa vaiheissa suuria ja voitte kuvitella, että raskausaikana toteutettu vaate oli valmistuttuaan (ja vauvan synnyttyä) jo liian iso kaikin puolin... synnyttäneen vaatteelle kävi hieman samoin. Joustamaton kangas + kietaisumalli + päivä päivältä pienentyvät mitat... ja kyseessä oli kuitenkin juhlavaate. Epäonnistuneinen asiakastyöni koskaan, sillä asiakas päätyi pukemaan ylleen juhliin jotain ihan muuta. Vaate päätyi takaisin minulle ja heitin sen lopulta roskiin, koska siitä tuli niin paha mieli. Onneksi tapauksista on jo aikaa ja ainakin opin niiden avulla paljon.


1 kommentti:

Maiju kirjoitti...

Mielestäni Chloén, Wakeleyn & Laporen mekot ovat kauneimpia näistä. :)

Lagerfiedin mekkoa olisi aika mahdoton pitää, vaikka ei mahdottomasti maha kasvaisikaan. Mielenkiintoista lukea suunnittelijan arvioita, niin näistä mekoista kuin muistakin aiheista! :)