28.8.2013

Omenasato

Olen tykännyt Carl Larssonista aina. Lapsena kuvat oli nättejä katsella ja haaveilin että osaisin piirtää itsekin yhtä hyvin. Myöhemmin pystyin erottamaan Larssonin idyllisen kauniista maailmasta säröjä ja ehkäpä Larssonin elämänvaikeudet purkautuivat eskapismilla "täydelliseen maailmaan". Katsoin joskus tv-dokkarin Larssonista ja hassua kyllä, sen myötä opin, että hän oli oman aikansa modernisti, vaikka tämän päivän ihmisen silmissä hänen työnsä eivät ehkä näytä erityisen moderneilta. Harmittaa, etten ehtinyt viime vuonna Ateneumissa olleeseen Carl Larsson -näyttelyyn ollenkaan.

Vallilaan muutettuani kävelin talvella Puu-Vallilan katuja ja kaikki oli niin kaunista ja idyllistä, että mietin olevani kuin sisällä Carl Larssonin maalauksessa.  Poikkesin taannoin Emmaus-kirppiksellä ja näin sen ilmaispisteellä Larssonin Omenasato-kuvasta tehdyn taulun.


Taulu on siis painettu kuva, joka on liimattu puulevylle. Reunat on teipattu ja takana on pieni ripustuskoukku. Siinä on muutamia kosteusläikkiä ja vähän kulumaa pinnassa, näiden syiden takia se on varmasti laitettu Emmauksessa ilmaispisteeseen eikä myyntiin. Taulu oli kuitenkin jotenkin sympaattinen ja otin sen mukaani. Kotona se löysi paikan keittiön oven yläpuolelta, eikä kosteusläikkiä tai kulumia juuri huomaa, kun ei taulua katsella koskaan ihan läheltä (kuvissa läikät erottuvat paremmin kuin normaalisti, koska säädin kuvia hieman valoisimmiksi).

Mielestäni se sopii tänne, asunto kun muutenkin on vähän remontin tarpeessa eikä täällä ole kliinisen puhtaita ja virheettömiä pintoja oikeastaan missään. Ja Puu-Vallila omenapuineen on ihan lähellä.

Alkuperäinen teos, Äppelskörden (Omenasato) vuodelta 1904 näyttää tältä:

kuva

Ei kommentteja: