25.8.2013

Surrealismia ja silmänlumetta


"Ystävättäreltä", Från en väninna", "From a Friend", A.B.N., noin / cirka / about 1904.   Kävin Valokuvataiteen museossa katsomassa "Surrealismia ja silmälumetta" -näyttelyn, joka koostuu lähes 500 valokuvapostikortista. "1890-luvun lopulla Eurooppaan syntyi joukko tehtaita, jotka loivat uutta taidemuotoa. Valokuvia ei painettu kortteihin, kuten nykyään tehdään, vaan valokuvakortteja tuotettiin aitoina valokuvina, mekanisoitua valotus- ja kehitysprosessia hyödyntäen. Tästä niin kutsutusta kilometrivalokuvasta kehkeytyi mittava teollisuudenhaara, jonka tuotteet levisivät Etelä-Amerikkaa ja Australiaa myöten. Ilmiö kesti vain kaksikymmentä vuotta, mutta ehti tuottaa miljoonittain valokuvia." kerrotaan Valokuvataiteen museon nettisivuilla ja todellakin, näyttely on itsessään todella laaja. 


Julkaisija B.K.L., Ranska, kulkenut Raskassa 1903. Utgivare B.K.L., Frankrike, cirkulerade i Frankrike 1903.
B.K.L., France 1903.
"Kortit ovat surrealististen fantasioiden, salaperäisten unelmien, roolileikkien, näyttävien diivojen ja ironian temmellyskenttää. Niiden kautta katsojalle avautuu kiehtova näkymä 1900-luvun alun teollisen valokuvan unohdettuun kultakauteen ja modernin valokuvataiteen varhaishistoriaan." Korttien korkealaatuisuus yllättää suuresti ja saa ihmettelemään vanhaa kuvatekniikkaa. Näyttelyä kiertäessä kannattaa tarttua rohkeasti seinillä riippuviin suurennuslaseihin ja katsoa, kuinka ihan pienen pienetkin yksityiskohdat avautuvat todella tarkasti kuvaa suurennettaessa. Kortit ovat kooltaan suhteellisen pieniä, joten jossain vaiheessa niiden katseleminen alkaa hieman jopa puuduttaa. On kuitenkin olennaista nähdä, että kortteja tuotettiin paljon ja kannattaakin jäädä tutkailemaan korteista niitä itseä eniten kiinnostavia yksilöitä.

Kortit ovat monesti käsin väritettyjä tai paranneltuja, ne ovat siis varsinaista käsityötä ja siksi uniikkeja. Joissain korteissa on liimattuna erilaisia kimalteita, lasihelmiä, ruusukkeita, nauhoja, aitoa hiusta jne.


Kortit ovat jopa lumoavan kauniita taideteoksia. Aiheiltaan kortit ovat monesti hassuttelevia, mutta niissä on paljon tulevaisuuteen liittyviä visualisointeja (mm. erilaiset ilmalaivat ja ilmassa kulkevat ajoneuvot), tarkkaa ajankuvaa niin yhteiskunnallisesti (poliittista kritiikkiä 1.maailmansotaan liittyen) kuin vallitsevien tapojen ja säädösten mukaisesti, sekä romantiikkaa ja erotiikkaa myös.

Korttien kuvamaailmassa on myös iättömiä elementtejä. On myös ilahduttavaa nähdä, että naiskauden käsite on suhteellisen laaja.
Näyttely on upea elämys ja varsin inspiroiva, suosittelen ehdottomasti tutustumaan näyttelyyn, vaikkei se aihepiiriltään aluksi tuntuisikaan niin kiinnostavalta. Näyttelyn eräässä infotekstipätkässä todettiin, että kortit tyydyttivät kasvavaa kiinnostusta kuvallista materiaalia kohtaan. On hassua ajatella, että 100 vuotta sitten ihmiset ovat suorastaan janonneet kuvia ja niiden kautta välittyviä visuaalisia maailmoja, kun me taas elämme lähes läkähdyttävässä kuvatulvassa tänä päivänä. Kuvien katseleminen ei olekaan vain modernin ihmisen ajanvietettä, vaan suorastaan inhimillinen tarve? Tätä on mielenkiintoista pohtia hieman lisääkin.

Julkaisija Neue Photographische Gesellschaft (NPG), Berliini. Kulkenut Saksassa 1910. Utgivare Neue Photographische Gesellschaft (NPG), Berlin. I cirkulation Tyskland 1910.
Neue Photographische Gesellschaft (NPG), Berlin, Germany 1910.

Surrealismia ja silmänlumetta , 1900-luvun alun valokuvakorteissa 

17.8. – 15.12.2013 

 Suomen valokuvataiteen museo, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, Helsinki.

Avoinna ti-su 11-18, ke 11-20. Liput: 8 / 6 €

P.s. Näyttelyssä nähdään myös kuvataiteilija Jouko Korkeasaaren upea installaatioteos Kumpi ja Kampi. Kiehtova, kaunis ja vähän kammottavakin samanaikaisesti!

Ei kommentteja: