![]() | |||||
"Ystävättäreltä", Från en väninna", "From a Friend", A.B.N., noin / cirka / about 1904. |
Kävin Valokuvataiteen museossa katsomassa "Surrealismia ja silmälumetta" -näyttelyn, joka koostuu lähes 500 valokuvapostikortista. "1890-luvun lopulla Eurooppaan syntyi joukko tehtaita, jotka loivat uutta
taidemuotoa. Valokuvia ei painettu kortteihin, kuten nykyään tehdään,
vaan valokuvakortteja tuotettiin aitoina valokuvina, mekanisoitua
valotus- ja kehitysprosessia hyödyntäen. Tästä niin kutsutusta
kilometrivalokuvasta kehkeytyi mittava teollisuudenhaara, jonka tuotteet
levisivät Etelä-Amerikkaa ja Australiaa myöten. Ilmiö kesti vain
kaksikymmentä vuotta, mutta ehti tuottaa miljoonittain valokuvia." kerrotaan Valokuvataiteen museon nettisivuilla ja todellakin, näyttely on itsessään todella laaja.
![]() |
Julkaisija B.K.L., Ranska, kulkenut Raskassa 1903.
Utgivare B.K.L., Frankrike, cirkulerade i Frankrike 1903. B.K.L., France 1903. |
"Kortit ovat surrealististen fantasioiden, salaperäisten unelmien,
roolileikkien, näyttävien diivojen ja ironian temmellyskenttää. Niiden
kautta katsojalle avautuu kiehtova näkymä 1900-luvun alun teollisen
valokuvan unohdettuun kultakauteen ja modernin valokuvataiteen
varhaishistoriaan." Korttien korkealaatuisuus yllättää suuresti ja saa ihmettelemään vanhaa kuvatekniikkaa. Näyttelyä kiertäessä kannattaa tarttua rohkeasti seinillä riippuviin suurennuslaseihin ja katsoa, kuinka ihan pienen pienetkin yksityiskohdat avautuvat todella tarkasti kuvaa suurennettaessa. Kortit
ovat kooltaan suhteellisen pieniä, joten jossain vaiheessa niiden
katseleminen alkaa hieman jopa puuduttaa. On kuitenkin olennaista nähdä,
että kortteja tuotettiin paljon ja kannattaakin jäädä tutkailemaan korteista niitä itseä eniten kiinnostavia yksilöitä.
Kortit ovat monesti käsin väritettyjä tai paranneltuja, ne ovat siis varsinaista käsityötä ja siksi uniikkeja. Joissain korteissa on liimattuna erilaisia kimalteita, lasihelmiä, ruusukkeita, nauhoja, aitoa hiusta jne.
Kortit ovat jopa lumoavan kauniita taideteoksia. Aiheiltaan kortit ovat monesti hassuttelevia, mutta niissä on paljon tulevaisuuteen liittyviä visualisointeja (mm. erilaiset ilmalaivat ja ilmassa kulkevat ajoneuvot), tarkkaa ajankuvaa niin yhteiskunnallisesti (poliittista kritiikkiä 1.maailmansotaan liittyen) kuin vallitsevien tapojen ja säädösten mukaisesti, sekä romantiikkaa ja erotiikkaa myös.
Korttien kuvamaailmassa on myös iättömiä elementtejä. On myös ilahduttavaa nähdä, että naiskauden käsite on suhteellisen laaja.
Näyttely on upea elämys ja varsin inspiroiva, suosittelen ehdottomasti tutustumaan näyttelyyn, vaikkei se aihepiiriltään aluksi tuntuisikaan niin kiinnostavalta. Näyttelyn eräässä infotekstipätkässä todettiin, että kortit tyydyttivät kasvavaa kiinnostusta kuvallista materiaalia kohtaan. On hassua ajatella, että 100 vuotta sitten ihmiset ovat suorastaan janonneet kuvia ja niiden kautta välittyviä visuaalisia maailmoja, kun me taas elämme lähes läkähdyttävässä kuvatulvassa tänä päivänä. Kuvien katseleminen ei olekaan vain modernin ihmisen ajanvietettä, vaan suorastaan inhimillinen tarve? Tätä on mielenkiintoista pohtia hieman lisääkin.
Surrealismia ja silmänlumetta , 1900-luvun alun valokuvakorteissa
17.8. – 15.12.2013
Suomen valokuvataiteen museo, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, Helsinki.
Avoinna ti-su 11-18, ke 11-20. Liput: 8 / 6 €
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti