6.3.2014

Matkalla kotiin - Ivana Helsinki 15

 Ivana Helsinki 15 - Matkalla kotiin/ Coming on home Liisa Jokisen toimittama teos Ivana Helsingin 15-vuotisesta taipaleesta. Kirja on rakennettu kivasti: jokainen mallisto on esitelty erikseen, kertoen ideoita ja tarinoita mallistojen takaa sekä sanoin että kuvin. Ivanalle merkitykselliset henkilöt - perheenjäsenistä yhteistyökumppaneihin - kertovat myös jotain olennaista siitä, miten itse linkittyvät osaksi Ivanan historiaa.Alkuvuosien "mallistotarinoissa" kerrotaan enemmän tekemisen meiningistä, uudemmat mallistot käsitellään enemmänkin mallistoinspiraatioiden, tunnetilojen ja fiilisten kautta. Kuvallinen materiaali on kattavaa, tuotekuvista näytöskuviin ja graafisiin materiaaleihin ja kirjan layout on varsin inspiroiva.


Luin kirjan eräänä iltana kannesta kanteen. Alkuvuosien mallistot palauttivat mieleen niitä omia fiiliksiä, joita Ivana nuoressa vaatesuunnitteluopiskelijassa herätti. Paola Suhonen kävi koulussamme luennoimassa pariin otteeseen ensimmäisenä opiskeluvuotena ja hänen innostunut tapansa työskennellä painui varmasti jokaisen oppilaan mieleen. Ivanaa ihailtiin kovasti, suomalainen nuoren polven vaatesuunnittelu oli viimeinkin nosteessa! 
Vuosien varrella Ivanan mallistoja seurattiin tarkkaan. Omia lempimallistojani ovat mm. Camping (kokonaisvaltainen konsepti! Telttakuosi! Retro!) sekä sittemmin Fasaani, joka edusti ihan uudenlaista Ivanaa. Viime vuosien mallistoja olen esitellyt ja fiilistellyt jonkun verran täällä blogissakin ja jokaisessa niissä on omat, hienot yksityiskohtansa.
Matkalla kotiin antaa hyvän kokonaiskuvan 15 vuoden kehityskaaresta ja tarjoilee silmänruokaa kaikille Ivana-faneille. Jäin hieman kaipaamaan lukuisia yhteistyöprojekteja (kuka muistaa vaikkapa Valion Maitobaarin Helsingin Kampissa?), mutta ehkä ne ovat sitten jo toisen teoksen aiheita.

Lainasin kirjan kirjastosta, mutta kyllä tämä sen verran hyvä ja kiinnostava teos on, että olisi kiva hankkia se myös itselle.


Ei kommentteja: