8.7.2014

Päivä Tallinnassa

Kesäkuun viimeisenä päivänä matkasin ystävän kanssa päiväreissulle Tallinnaan. Laiva oli satamassa ruhtinaalliset kahdeksan tuntia ja pienellä etukäteissuunnittelulla ehdimme viettää tehokkaan päivän ja nähdä kaupungista itselleni vähän uusia alueita.

Satamasta lähdimme kävelemään kohti Tartu maanteetä, suuntasimme kohti kässykauppojen taivasta, Karnaluksia (K.A. Hermanni 1C). 

Matkan varrelle osui sattumalta galleria, joka esitteli Kadriorgin museossa olevaa Eveline Von Maydellin"Mustavalkoinen maailma" -näyttelyä. Suunnittelimme alunperin käyvämme katsomassa tuon kyseisen näyttelyn, mutta harmiksemme Kadriorgin museo on kuitenkin kesäaikaan kiinni maanantaisin.Pääsimme siis näkemään muutamia Von Maydellin töitä: sadunomaisen kauniita ja äärimmäisen tarkkoja, joissa oli paljon hiuksenhienoja yksityiskohtia. Uskoisin, että varsinainen näyttely on todella hieno kokonaisuus, mutta galleriavisiitillä oli kiva päästä edes vähän näyttelyn tunnelmaan ja fiilikseen - silhuettityöt kun pitäis nähdä sellaiseenaan, jotta niiden ulottuvuus pääsisi parhaiten esille.


Vähän myöhemmin löysimme tiemme Karnaluksiin. Samalla suunnalla on lähekkäin toinen vähän isompi kangas- ja ompelu/askartelutarvikekauppa, sekä Karnaluksin kanssa samassa rakennuksessa oleva kangaskauppa, josta tein muutamia löytöjä. Kankaat ja ompelutarvikkeet ovat suunnilleen samoissa hinnoissa kuin Suomessakin, jotkut tuotteet olivat hieman halvempia. Valikoimat ovat erilaiset ja esimerkiksi kuosikankaissa tuntui olevan kovasti valikoimaa. Karnaluks olikin sitten maineensa veroinen, ja tavarapaljous oli melkeinpä läkähdyttävää. Muutamia juttuja tarttui sieltä mukaan, ehkä esittelin niitä joskus toiste.
Karnaluksista suuntasimme kohti seuraavaa kohdetta, Kadriorgin puistoa. Kävelimme sivukatuja pitkin ja pääsin ihastelemaan alueen rakennuskantaa.
Kadriorgin asutusalueella vanhat huvilamaiset talot ovat sulassa sovussa uudempien, samantyylisten talojen kanssa. Kolmikerroksiset puukerrostalot näyttivät aika ihastuttavilta. Romanttisten huviloiden keskellä oli myös ultramoderneja, laatikkomaisia puutaloja. Visuaalisesti kaunista ja kiinnostavaa!

 Kadriorgin puistoalue on laaja kokonaisuus ja tällä reissulla ehdimme nähdä vain osan.

 Puistoalue on maineensa veroinen, kaunis ja ylväs ja siitä pidetään selkeästi hyvää huolta. Puiston keskiössä on kaunis joutsenlampi huvimajoineen ja suihkulähteineen.Joutsenlammen joutsenet olivat mustia! Vau! Olin tohkeissani, en ole tainnut aiemmin nähdä mustia joutsenia.

 Kadriorgin palatsi oli myös upea ilmestys.


Palatsin yksityiskohdat ovat todella kauniita.
Kadriorgin puiston ja palatsin alueella olisi voinut viettää pidemmän aikaa. Palatsin takana on yläkukkatarha ja japanilainen puutarha, jotka olisivat vierailemisen arvoisia ehdottomasti. 


Me taas hyppäsimme paikalliseen raitiovaunuun ja suuntasimme ykköslinjan toiselle laidalle, Kalamajan alueelle. Tallinnalainen ratikka kulkee hieman nopeampaa kuin helsinkiläinen ja pysäkitkin ovat vähän miten sattuu, mutta hyvin pääsimme perille! 
 Kalamajassa jäimme pois Telliskiven pysäkillä. Jos Kadriorgin alue oli pittoreski, Kalamajassa oli heti ihan erilainen meininki. Alue on trendikkääksikin julistettu ja ennen matkaa löysin useammastakin blogista ravintola- ja kahvilasuosituksia nimenomaan näille kulmille.


Olisin halunnut syömään paljon kehuttuun F-Hooneeseen, mutta paikka oli kiinni. Päädyimme sitten Bar Bistro Kukekeen (Telliskivi 57).

1800-luvulla rakennettuun rautatievarikkorakennukseen rempattu ravintola on mukavan rento ja rustiikkinen paikka, josta saa niin aamiasta kuin päivällistäkin. Annokset näyttivät hyviltä ja hintataso oli edullinen.

Valitsimme Kukeken burgerit: lihaisan pihvin lisänä oli cheddaria, tartar-kastiketta, salaattia, sipulia, tomaattia ja marinoitua punajuurta. Annoksen kaverina sai ranskalaiset. Palvelu oli ystävällistä, mutta annosten saaminen kesti aika kauan - toisaalta ruoka näytti ja maistui siltä, että se oli tehty vastikään. Tykkäsin! Kukkobistro näytti kivalta ja rennosti sisustetulta. Huoneet ovat korkeat ja päivävalo tulee kauniisti sisään suurista ikkunoista.

Lounaan jälkeen pyörimme Telliskivi 60 A:ssa sijaitsevassa trendikkäässä kauppakeskuksesta, josta ajattelin postata vielä erikseen myöhemmin. Tässä vaiheessa kello alkoi olla jo sen verran, että päätimme hypätä taas ratikkaan ja suunnata vähitellen jo kohti satamaa.

 Kävimme vielä kahvittelemassa trendikkäässä Sfäärissä Mere puistoteellä. Ravintolan yhteydessä on myös kauppa (miehille ja naisille omat osastot) ja paikka on yleisilmeeltään skandinaavisesti tyylikäs.

 Otin tavallisen kahvin, ystävä sen kanssa vielä soman leivoksen. Sfäärissä saa eteensä Iittalan astiat ja iltapäivällä muu asiakaskunta koostui suomalaishipstereistä. No, joka tapauksessa paikka on tyylikäs ja tunnelmallinen. Sfäärin oma tummapaahtoinen kahvi oli hyvää ja edullista (2,50€). Paikan ruuat ovat ilmeisesti todella hyviä myös.

Hassua muuten, että Sfäärin taide oli samanhenkistä kuin kukkobistrossa. Siellä selkäni taakse jäivät suuret, punataustaiset maalaukset alastomista daameista. Sfäärin hahmot olivatkin jo astetta vapautuneempia. Jotain hauskaa noissa koristemaalatuissa lautasissa kuitenkin on.

Sfääristä suuntasimme sitten jo kohti satamaa. Tällä kertaa en astunut varpaillanikaan vanhan kaupungin puolelle ja hyvä niin. Tallinnassa olisi niin paljon nähtävää vaikka moneksi päiväksi. Jokaisen minivisiitin jälkeen tykkään Tallinnasta aina vaan enemmän: kontrastien kaupunki, joka elää ja muuttaa muotoaan koko ajan. Pienellä suunnittelulla saa päiväreissuun mahtumaan vaikka ja mitä nähtävää ja koettavaa. Seuraavalla reissulla haluaisin löytää jonkun pienen neukkutyylisen kahvilan jonkun vähän ränsistyneen puutalon takapihalta... tai ajella ratikoilla hurukyytiä ympäri kaupunkia! Ihana ihana Tallinna!

Ei kommentteja: