27.1.2015

Miten Couturea tehdään

Facebook on välillä aika mahtava paikka, tänään feediini ilmestyi ystäväni jakama hieno video, jossa fiilistellään Chanelin couture-vaatteiden syntymistä. Video on Atelier de Modelagemin sivuilta, joilla muutenkin fiilistellään couture-vaatteiden valmistus- ja tekotaitoja, toinen toistaan keksiliäimpiä, upeita yksityiskohtia vaatteista ja asusteista sekä tietenkin mestarillisia suunnittelijoita. 


Julkaisu käyttäjältä Atelier de Modelagem.

*Huokaus*
Etsin kyseistä videota suoraan YouTubesta, joten päädyin Chanelin omalle kanavalle. Olen joskus katsellut Chanelin näytöksiä toki tubesta, mutta "making of videot" ovat jääneet huomioitta - ja miten lumoavaa katsottavaa ne ovatkaan! Upeaa käsityötaitoa, totaalista keskittymistä, mutta myös rakkautta ja kunnioitusta käsityötaitoa kohtaan. Mikä valtava määrä käytettyjä työtunteja, mutta myös suunnittelijan ja tekijätiimin rautaista yhteistyötä. Ja millaisia yksityiskohdat ovatkaan, ihan uskomattomia. Vaikka coutureompelijan työ onkin raskasta ja varmasti varsin stressaavaa, saavat nämä videot hetken ajan haavailemaan, kunpa voisi tehdä tuota työkseen. Tietysti tällaiset making of-videot ovat myös tarkasti suunniteltua ja toteutettua markkinointia Chanelin imperiumin hyväksi. 
Harvalla on oikeasti varaa couture-vaatteisiin, ja vaikka ne ovatkin enemmän taidetta kuin käytettäviä asioita, olisi silti aika hienoa, jos vaatteita tuotettaisiin tähän maailmaan vähän vähemmän, mutta keskittyneemmin. Onneksi käsityötaidon arvostus on ollut vähitellen nousussa ja toivottavasti tulevaisuudessa sen arvostus kasvaa entisestään. Jos 3D-printterit yleistyvät joka kodin välineiksi jossain vaiheessa, on uniikki, kauan ja hartaasti tuotettu entistäkin ainutlaatuisempaa, kuin nopeasti jokaisen printattavissa oleva massamateria.

Ei kommentteja: