30.3.2015

Kaiken teoria

Elokuvissa tulee käytyä ihan harmillisen vähän, mutta viikko sitten näin Kaiken teorian (The theory of everything). Se oli kiinnostanut minua trailerin näkemisestä lähtien ja oli ykkösvalinta, kun ystävä sattumalta kysyi haluaisinko lähteä leffaan hänen kanssaan.
Kaiken teoria on hyvin kiehtova, hyvin kaunis ja hyvin koskettava elokuva, ennenkaikkea se on suuri rakkaustarina. Nuori Stephen Hawking (Eddie Reymane) tapaa Jane Wilden (Felicity Jones), ja he hetken viettävät kepeää opiskelijaelämää, kunnes Hawking saa tietää sairastavansa ALS-tautia. Hawkingille annetaan pari vuotta elinaikaa, mutta olosuhteista huolimatta Jane jää hänen rinnalleen. 


Vuodet kuitenkin kuluvat: he menevät naimisiin, saavat lapsia ja Stephenistä tulee maailmankuulu teoreettinen fyysikko ja kosmologi. Jane on äärimmäisen vahva taustavoima, joka hoitaa Stepheniä ja perhettään yksin hyvin pitkään, joutuen luopumaan omasta akateemisesta urastaan. Heidän tarinansa on onnellinen ja surullinen, mutta lopulta siihen vaikuttavat eniten aika ja elämä itsessään.


Pääparin näyttelijäntyö on todella hienoa, heidän vahva eläytymisensä rooleihinsa välittyy aitona, ihan pienistäkin nyansseista. Tarina kulkee joutuisasti eteenpäin ja ajan - elokuvan ison teeman - eteneminen on toteutettu taidokkaasti.


Suuresta rakkaustarinasta huolimatta, tai ehkä juuri siksi, Kaiken teoria on kuitenkin myös hetkittäin hyvin surullinen, ja sain vaivoin pidäteltyä suuria kyyneltulvia leffateatterin pimeydessä.  Katsojasta on kuitenkin helpottavaa tietää, että Hawking elää edelleen ja on saavuttanut elämässään ja urallaan paljon, sairaudestaan huolimatta. Tieteelliset teoriat ovat myös osa tätä elokuvaa ja on mieletöntä ajatella, että on itse opiskellut niitä kouluaikana, vain muutama vuosikymmenen sen jälkeen, kun Hawking on niitä vasta kehitellyt. Hawking on tunnettu tieteen populisoijana, joten hänen teoriansa myös avautuvat varsin helposti katsojalle, koska ne selitetään ymmärrettävällä tavalla.

Hieno elokuva on aina kokonaisuus, jossa puvustus, lavastus ja musiikki tukevat tarinaa parhaalla mahdollisella tavalla. Kaiken teoria onnistuu tässäkin, eikä ole suotta saavuttanut lukuisia palkintoja (mm. Eddie Raymane sai suorituksestaan miespääosanäyttelijän Oscarin) ja useita palkintoehdokkuuksia.

Suosittelen lämpimästi, toivottavasti pidätte tästä yhtä paljon kuin minäkin.

Ei kommentteja: