4.4.2015

Brooklyn

Luin vähän aikaa sitten Colm Tóibínin Brooklynin. Se on sellainen "pieni suuri kirja", joka tarttui matkaan yhdellä kirjastoreissulla, mutta jonka ahmaisin muutamassa päivässä, lopulta jo lukemista hieman pitkittäen, ettei kirja vaan vielä loppuisi.

Eilis on irlantilainen nuori nainen, joka matkustaa työn perässä Irlannista valtamerialuksella New Yorkiin. Eletään 1950-lukua ja Eilis asettuu Brooklyniin, jonne hänelle on järjestetty sekä työ että vuokrahuone. Aluksi Eilis kaipaa kovasti kotiin Irlantiin, mutta alkaa vähitellen sopeutua yltäkylläiseen, kevyempään amerikkalaiselämään. Hän aloittaa kirjanpitäjän iltaopinnot. Sitten Eilis tapaa italialaistaustaisen Tonyn ja he alkavat seurustella. Vähitellen Eilisin elämä muuttuu kokonaan ja hän alkaa elää täysin toista todellisuutta. Sitten Irlannista saapuu viesti, joka pakottaa Eilisin lähtemään paluumatkalle ja valitsemaan elämänsä lopullisen suunnan.
Brooklyn oli todella yllättävä kirja, en osannut odottaa, että se olisi niin hyvä! Tarinan kerronta etenee jouhevasti, eikä Tóibín sorru ylimääräiseen fiilistelyyn tai ihmettelyyn. Brooklynissa on haikea sävy, se on vahva kertomus nuoren ihmisen valinnoista ja niiden tekemisen vaikeudesta. Jos on itse riuhtaissut itsensä irti omilta juuriltaan ja istuttanut itsensä uudelleen jonnekin ihan toisaalle, on Eilisin ratkaisujen vaikeutta hyvin helppo ymmärtää. Kirja säilyttää yllätyksellisyytensä loppuun asti.

Brooklyn on sellainen kirja, joka itselleni jäi pyörimään mieleen pitkäksi aikaa ja myös sellainen, joka kannattaa ehdottomasti lukea.

1 kommentti:

J/SH kirjoitti...

Tämä pitää kyllä lukea!