Ehkä varmaan suurin osa jo tietääkin, että Blogilista lopettaa ihan pian, 31.5.2015. Blogilistan kaltaisia palveluja ovat esimerkiksi suosittu Bloglovin' tai kotimainen Blogipolku. Väyliä on tosiaan monia, mutta itse ajattelin vinkata omasta tämän hetken suosikista, Feedlystä. Feedly on mobiilisovellus, joten jos luet blogeja mieluiten puhelimen tai tabletin näytöltä, on se varsin kätevä ja helppokäyttöinen apulainen. Ilmaisen äpsin saa ainakin iOs, Android ja Kindle -käyttöjärjestelmillä toimiviin puhelimiin ja tabletteihin.
Feedlyyn kirjaudutaan sähköpostilla. Ensimmäisellä käyttökerralla se muistaakseni opastaa yksinkertaista käyttöä ja ehdottaa kiinnostavaa sisältöä. Hakutoiminnon avulla voit hakea omia suosikkiblogeja nimeltä tai vastaavasti niiden nettiosoitteiden avulla. Blogin omistajan ei tarvitse "tallentaa" blogiaan palveluun (vrt. blogilista ja bloglovin'), vaan lukija saa sen tallennettua lukulistalleen, jos vain tietää blogin osoitteen. Hakutoimintoa käyttäessä ei muuten kannata hermostua, jos omaa suosikkiblogia ei heti löydykään - tämä saattaa johtua vaikkapa siitä, että blogin nimi ei löydy suoraan blogin osoitteesta. Mitä enemmän blogilla/sivustolla on lukijoita, sitä helpommin se löytyy myös Feedlystä. Kun olet kirjautuneena Feedlyyn, se näyttää sinulle suoraan suosikkiblogiesi (ja sivustojen) uusimman sisällön.
Navigaatiosivulta näet sisäänkirjautumistietosi ja tallentamasi blogit. Nyt en enää muista ovatko kansiot pakollisia vai vapaaehtoisia, mutta ne kuitenkin järjestävät sisällön omien kategorioidesi mukaan. Olen todennut kansioiden käytön tosi käteväksi, niiden avulla voi valikoida juuri sillä hetkellä itseä kiinnostavaa sisältöä, jos ei halua lukea kaikkia uusimpia päivityksiä. Kansioiden perässä näkyvät luvut ovat muuten postauksia, ei tallennettuja blogeja. Yleensä blogit näkyvät kansioiden alapuolella siististi päällekkäin, mutta tähän kuvaan "piilotin" ne. Navigaatiosivua alaspäin skrollaamalla pääset muokkaamaan asetuksiasi ja tarvittaessa kirjautumaan ulos.
Voit muokata päivitysten ulkonäköä tapaan, joka tuntuu itselle helpoimmalta käyttää. Minulla on käytössä tapa, jossa sivuston uusin postaus näkyy isona "korttina" ja jota täppäämällä pääsee lukemaan sen. Sivuston muut postaukset näkyvät listattuna kuvakkeiden ja "tekstitiisereiden" kera:
Näyttöasetuksia voit muokata helposti, Androidissa valikko löytyy kolmen pisteen alta. Siinä näkyy käytössäni oleva "List view" ja toimintoja, joita voi tehdä kullekin sivustolle. Voit nostaa jotain tietty postausta, tallentaa sen myöhemmin luettavaksi tai siirtyä suoraan blogin omalle nettisivulle.
Oman blogin olen tallentanut lukulistalleni myös, on muuten ihan kätevää tsekata miltä omat postaukset näyttävät mobiilista luettuina.
Postausten
jakaminen on todella helppoa. Feedly ehdottaa heti suoraan Twitteriä
parissakin kohtaa, muut löytyvät taas kolmen pisteen alta, yksittäisen
postauksen ollessa avoinna. Voit tallentaa mielenkiintoisia postauksia ja palata niihin myöhemmin - kätevää varmasti vaikkapa reseptien ja erilaisten vinkkien kohdalla.
Aluksi Feedly voi tuntua hieman sekavalta, mutta mielestäni sen oppii nopeasti ihan vain ihmettelemällä ja kokeilemalla miten mikäkin toiminto toimii. Joitakin uusimpia postauksia voi lukea kokonaisuudessaan Feedlyn näytöltä, mutta varsinkin suurikokoisia kuvia sisältävät postaukset täytyy lukea nettisivujen kautta - tällöin Feedly näyttää vain vähän tekstiä ja kuvakkeen "visit website".
Ystäväni suositteli Feedlyä ja nyt se on ollut minullakin käytössä muutaman kuukauden ajan. Olen muutenkin taas innostunut vähän enemmän blogien lukemisesta juuri Feedlyn myötä. Bloglovin' löytyy muuten myös sovelluksena, ehkä pitäisi kokeilla sitäkin?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti