25.7.2015

Suomimuodin antologia Designmuseossa

Designmuseossa on meneillään Suomimuodin antologia -kokoelmanäyttely: "Suomimuodin antologiaan on kerätty valikoima muodin ja muotiteollisuuden ilmiöitä 50-luvulta tähän päivään. Millä tavalla suomalaisen yhteiskunnan ilmiöt ja olosuhteet ovat manifestoituneet muodissa ─ sodan jälkeinen mielenmaisema, pitkään kestävä talvi, tasa-arvo, Neuvostoliiton läheisyys, nousukausi, teknologinen insinööriajattelu tai millennium."


 
Näyttelyssä oli monia yksittäisiä kiinnostavia asuja, mutta jotenkin kokonaisuus tuntui olevan enemmän vaatetusta kuin varsinaista muotia. Näyttely oli myös aika ilmavasti rakennettu ja suurin osa asuista oli aseteltu niin, että niitä pääsi tarkastelemaan vain edestäpäin. Sinällään tykkäsin värikkäistä, maalatun oloisista taustoista ja valkoisuuden vuoropuhelusta itse tilassa, olisin silti kaivannut näyttelyyn enemmän runsautta ja jotain yllätyksellistä, vahvasti tunteita herättävää, elämyksellistä, juuri sitä muotia. Nyt kokonaisuus jäi omasta mielestäni vähän vaisuksi. Olisin kaivannut mukaan 1950- ja 60-lukujen ateljeemuotia, Marimekon uudempaa linjaa iltapukuja, enemmän pienempien merkkien asuja ja niille vastapainoksi kotimaassa toimivien teollisten suunnittelufirmojen mallistoja, jotka nekin tulkitsevat vallitsevaa muotia suomalaisille kuluttajilleen. No, joka tapauksessa kannattaa käydä katsomassa näyttely ja löytää ne omat suosikkinsa. Itse ihastelin mm. Mattisen teollisuuden farkkuasua, Sirkka Kantele-Vesan printtiasua ja Laitinen-Raasakka-Sirénin  kristallipuseroa. Myös Marimekon ensimmäisen malliston hameet olivat hauskoja ja ajankohtaisiakin. Hyvä design kestää aikaa, mutta toisaalta muotiin kuuluu nimenomaan vallitsevan ajan ilmentyminen.
Näyttelyn aikana kerätään myös suomalaisten muotimuistoja, niihin voi tutustua täällä ja mukaan voi lähettää myös omat muistonsa.

Ei kommentteja: