9.12.2015

Pikavisiitillä Tukholmassa

Joulukuu! Aika käsittämätöntä, että tämäkin vuosi on jo ihan lopuillaan. Joulukuu alkoikin varsin mukavasti, sillä teimme parin ystävän kanssa pienen taideretken Tukholmaan. Vältimme pahimmat myrskyt laivalla, vaikka jonkun verran paatti keinuikin avomerellä. Joulukuun ensimmäinen päivä oli hyvin kaunis, oli aika ihanaa istua aamiaisella laivan lipuessa aamuauringossa kohti Tukholmaa.
Retken varsinainen pääkohde oli Moderna Museet ja siellä Olafur Eliassonin Reality machines -näyttely. Kun sää oli niin kirkas ja kaunis, päädyimme reippailemaan terminaalista Skeppsholmenissa sijaitsevalle museolle. Aamupäivä museossa oli mukavan rauhallinen ja saimmekin keskittyä näyttelyyn kaikessa rauhassa. Näyttelyssä kuvaaminen oli kiellettyä ja oikeastaan hyvä niin, tuli keskityttyä itse teoksiin ja niiden luomaan tunnelmaan. Tässä pari esimerkkiä.

Kuva Moderna Museet
Beauty on vesisumuseinämä, johon on heijastettu valoa siten, että veden pintakuvio näyttää elävän. Läheltä katsottuna se näyttää ikäänkuin liikkuvalta turkilta tai hiuksilta, sen värivivahteet vaihtuvat ja lopputulos on hieman eri näköinen, mistä kohtaa teosta tarkastelee. Teos on nimensä mukaisesti hypnoottisen kaunis. Teoksen läpi voi kävellä - fiilis on aika jännä kun teos näyttää lainehtivilta hiuksilta ja sitten tuntuukin vedeltä.

Kuva Moderna Museet
Room for one colour on keltaisin lampuin valaistu tyhjä huone. Astuessamme huoneeseen sanoin ystävälle "Hei sä näytät ihan vihreältä!" ja sen jälkeen hänestä hävisivät kaikki värit. Fiilis on jännä, sillä vaikka huone on hyvin keltainen, on erikoista miten ihmiset näyttävät mustavalkoisilta. Ainoastaan neonpinkki meikkisieneni näytti vaaleanpunaiselta, kun testailimme mukana olleilla tavaratoilla "tarttuuko" efekti kaikkeen, mitä huoneessa sattuu sillä hetkellä olemaan.

Kokonaisuudessa Olafur Eliassonin näyttely oli vaikuttava ja hieno kokemus, tykkäsin kovasti ja suosittelen lämpimästi, jos joku on matkaamassa Tukholmaan vielä tässä lähiaikoina. Näyttely sulkeutuu 17.1.2016. Samalla voi tsekata tietysti muutkin näyttelyt ja museon omat kokoelmat. 

 Moderna Museetilta lähdimme kävelemään kohti keskustaa. Kiertelimme vähän joulukaduilla, ihastelin koristeita ja jouluikkunoita.
Poikkesimme & Other Storiesilla. Verkkokaupan perusteella en ole ollut kovinkaan innoissa merkin valikoimista, mutta tykkäsin ihan tosi paljon myymäläkonseptista, esillepanoista ja tietysti tuotteistakin. Ihania yksityiskohtia ja hyviä matskuja.

 Kosmetiikkapuoli oli kiinnostava, kynsilakkahyllyn kohdalla piti kovasti yrittää hillitä itseään. Päädyin ostamaan vain yhden, mutta se onkin sitä ihanampi. 


Sen jälkeen kiertelimme vielä vähän kaupungilla, kävimme nopeasti syömässä ja sitten olikin jo aika palata kiiruusti laivalle. Olisi tehnyt mieli jäädä Tukholmaan fiilistelemään pidemmäksikin aikaa, kun 6 tunnissa ei ihan kauheasti ehdi. Kuvia tuli otettua aika vähän, sillä vaikka sää olikin kaunis, oli ulkona kylmä viima ja tuntui, että sormet jäätyivät vähemmästäkin.
 Oli piristävää käydä Tukholmassa pitkästä aikaa, vaikka näin pikaisestikin. Ruotsalainen joulutunnelma on ihan omanlaisensa ja on hauskaa bongailla muitakin mielenkiintoisia yksityiskohtia katukuvasta. Viimeinen kuva on hauskasta leipomosta Gamla stanin laidalta. Brändi-ilme on tarkkaan harkittu, leipomotuotteetkin sai pakettuna hauskalla, värikkäällä kuosilla kuvitettuun pussiin. Myymälä kuuluu ketjuun, näitä on Tukholmassa useampi. Jag gillar! Kyllä ne ruotsalaiset vaan aina osaa.

Ei kommentteja: