22.4.2016

Alexander McQueen Spring 16 RTW

Alexander McQueenin kevään 2016 malliston innoittajana ovat toimineet 1600-luvun Spitalfieldsin silkkikutojat, hugenotit, joista kertovia tarinoita taiteellinen johtaja Sarah Burton suorastaan rakastaa. Hugenotit olivat ranskalaisia protestantteja, mutta joutuessaan uskonnollisen vainon kohteeksi, he pakenivat Englantiin Kuningas Charles II:n suostumuksella. 
Hugenottisiirtolaisia on arvioitu olevan noin 50 000 ja heistä tuli myöhemmin korkealaatuisen silkin tuottajia: niitä silkkejä käytettiinkin korkea-arvoisissa piireissä aina kuninkaan hoviin saakka. Sarah Burton hän inspiroineen erityisesti se, miten hugenoteilla oli mukanaan hyvin vähän omaisuutta asettuessaan asumaan Lontoon East Endin alueelle. He olivat innokkaita puutarhureita ja toivatkin taskuissaan siemeniä ja kukkasipuleita kasvattaakseen niitä ihan kuten kotiseudullaankin. 
Burtonin valinta mallistoinspiraatioksi oli henkilökohtainen, sillä hän on itsekin kotoisin maaseudulta ja rakastaa aidosti luontoa, mutta myös edesmennyt Alexander McQueenkin linkittyy teemaan saumattomasti. McQueen oli sukujuuriltaan hugenotti ja varsin ylpeä siitä, että hänen esi-isänsä ikäänkuin toivat luksussilkin Lontooseen. Siirtolaisuusteema on vahvasti ajankohtainen tänäkin päivänä, on hienoa miten ison tarinan takana on kaunis ja lähes runollisen kepeä mallisto, joka on taattua Mcqueen-laatua.Parasta tässä mallistossa on siitä välittyvä fiilis. Ensin ajattelin klassista englantilaista kartanoromantiikkaa, mutta sitten mallistosta alkoi löytyä paljon muutakin. Jotenkin se näyttää myös varsin ranskalaiselta. Väistämättä tulee mieleen rokokooaikainen talonpoikaistyyli, tosin se nyt on varsin loogista kun mallistoinspiksenä ovat toimineet ne jo mainitut hugenotit. Jotain kevyttä "new romantics" vibaa on varsinkin pitseissä ja röyhelöissä, jotka yhdistyvät suoriin housuihin... ja sitten jotain 1990-luvun loppupuolen fiilistä myös vahvasti. Mutta kaikenkaikkiaan mallisto on hyvin kaunis. Röyhelökerrokset ja frillat yhdistyvät puhtaisiin linjoihin, kukkakuosit ovat keveän romanttisia ja hyvällä tavalla vanhahtavia. Pitsit, brodeeraukset ja McQueenille tyypilliset vahvat leikkaukset, teatraalisuus ja spektaakkelinomaisuus - kaikki tuntuvat varsin hyvällä kaiken minimalismin ja väljien ja suorien linjojen jälkeen. Tykkään kovasti malliston materiaalivalinnoista ja lempeistä väreistä. Näytöksen mallit oli stailattu ihanan raikkaasti ja he muistuttavat klassista "Englantilaista ruusua" luonnollisine hiuksineen ja kuultavine meikkeineen. Alexander McQueenin kevään ready-to-wear-mallisto on siis kaiken kaikkiaan kovin inspiroiva, ehdottomasti yksi kevään omista lemppareista.

Ei kommentteja: