19.7.2016

Virkattu neuletakki 1-vuotiaalle

Kesäkuussa virkkasin ystävän tyttärelle 1-vuotislahjaksi neuletakin. Tein minityypille aikoinaan villatakin babyshower-lahjaksi ja se olikin hänellä kovassa käytössä viime talvena ja tykätty vaate noin muutenkin. Hoidin tyttöä tässä keväällä ja siitä se idea oikeastaan lähti, ajattelin että virkkaamalla voisi saada aikaan kivan, kesään sopivan neuletakin, joka menee kevyestä kesätakistakin. En löytänyt oikein mitään tarpeeksi helppoa ja yksinkertaista ohjetta netistä, joten otin mallia yhdestä hänellä jo käytössä ollevasta neuletakista. Piirsin siis kaavat neuletakista, tein mallitilkun ja laskin sen mukaisesti montako silmukkaa ja pylvästä tarvitsen 10cm:ä kohden ja virkkasin sitten kappaleet suunnilleen vastaamaan kaavojen mittoja. Ajatuksena oli, että takista tulee kokonsa ja mallinsa puolesta tämän kesän vaate, joten neuletakki on istuvampaa mallia eikä kasvunvaraa juurikaan ole. Sanoisin, että tämä vastaa suunnilleen kokoa 74.
 
Lankana käytin Novitan lankaa, jonka olin ostanut useampi kesä sitten, jostain alennuksesta kai. Vyötteitä ei ollut enää jäljellä, mutta googlettamalla sain lopulta selville että tämä on Puro Batik-lankaa kesän 2011-mallistosta. Lankaa oli kaksi kerää ja tietysti se loppui sitten vähän kesken. Sen verran osasin kuitenkin arvioida, että tein aluksi etu- ja takakappaleet ja sen jälkeen laskin montako raitakerrosta lankaa riittäisi kumpaakin hihaan. Hihan loppuosat tein Novitan Pirtelö-langasta, sitäkin minulla oli jemmassa parin kesän takaa. Puro Batik-lanka on puuvillanoloista akryyliä ja paksumpaa, kun Pirtelö taas 60% bambuviskoosia 40% polyamidia ja vähän ohuempaa. Käytin virkkuukoukkua nro 3 ja minulla on aika tiivis käsiala, nyt ajatellen koukku olisi voinut olla isompikin, jolloin neulepinnasta ei olisi tullut nii tiivistä. Kokonaisuudesta tuli kuitenkin ihan söpö ja ehkä oli ihan hyväkin idea jatkaa hihoja vähän ohuemmalla langalla, näin ne ovat vähän "joustavammat" käytössä.

Virkkausprojekti jäi kieltämättä vähän viime tippaan ja tein tätä takkia hyvin intensiivisesti viikon ajan. Huolittelu, reunojen virkkaaminen ja painonappien ompeleminen jäi juhlapäivän aamuun, siksi etureuna näyttää epätasaiselta, vaikka kappaleet olivat kyllä samanmittaiset noin muuten. En ehtinyt höyryttelemään enkä edes silittämään. Kaulukseen piti alunperin tulla myös virkattu reuna, mutta jätin sen sitten tarkoituksella paljaaksi, koska aloin miettiä ettei siitä tulisi liian tiukka. Virkattu ruusu löytyi valmiina varastoista, mietin onko se vähän tårta på tårta, mutta tyylilleni uskollisena more is more and less is a bore - ja hyvinhän se tähän passaa.

En ollut virkannut mitään pitkään aikaan ja muutenkin olen virkkaajana/neulojana vielä aika noviisi, joten siihen nähden olen hyvinkin tyytyväinen lopputulokseen. Parasta kuitenkin on, että neuletakki on käyttäjälleen sopivan kokoinen ja mutsillekin mieluinen, joten se on päässyt käyttöön ja minä sain omia lankavarastojani kulutetuksi.

Ei kommentteja: