11.12.2016

Stockholm

Torstaina olin siis piipahtamassa Tukholmassa. Olimme ystävän kanssa perinteisellä päivä Tukholmassa -risteilyllä, joten visiitti rajoittui vain muutamiin tunteihin. Rajallisesta ajasta huolimatta oli tosi piristävää käydä taas näin joulunaikaan Tukholmassa, ruotsalainen joulutyyli viehättää ja Tukholma elää ihan eri tavalla kun tämä kotoinen Helsinki. Ja ainahan on piristävää vaihtaa vähän maisemaa. Mitään varsinaisia suunnitelmia ei ollut, ystäväni halusi käydä Åhlensilla ja minä Sephorassa. Museot ja erityisemmät kaupunkifiilistelyt skipattiin nyt tällä kertaa. 


Dalahästiä oli muuten selkeästi taas tuotteistettu edellisvuotta enemmän ja bongailin jotain hauskoja vaatteita lapsille, joten ehkä pian myös niitä nähdään suunnitellun aikuisille. 
 Åhlensilla ruotsalainen, selkeästi enemmän perinteisestä visuaalisesta maailmasta ammentava joulutyyli oli viety huippuunsa. Ylimmän kuvan kodikas joulusomistus on aivan ihana!Skandityyliä hassutteleva tvistillä, turisteille suunnattua ja hauskasti tuotteistettua Tukholmaa sekä Åhlensin omaa (?) jouluilmettä. 1950- ja 1960-luvun kuvitustyyli ovat edelleen pinnalla näissä jutuissa.

Naistenvaatepuolelle näkyi sesonki vahvasti, paljetteja, lämpimiä neuleita, orientaalihenkisiä sekä eläinkuoseja, brodeerauksia ja ylellisyyttä Valentinon henkeen sekä skandidesignia moneen makuun. Mietimme vastikään yhden ystävän kanssa, onko Minimarket vielä olemassa ja vahvasti näyttää olevan, Åhlensin osasto näytti kyllä tosi kivalta (oranssihtava tiikeritakki on siis kyseistä mallistoa). Pitsitylliunelma mekko on Ida Sjöstedin, mahdollisesti myös tuo tyllibrodeerattu viittamainen asia, joka oli tosi hieno. Kullanhohtoiset asiat olivat Oasiksen shopissa. Pantteritekoturkin nimen painoin mieleeni ja se hävisi sieltä kyllä saman tien, harmi sinänsä, tykkäsin merkin osastosta. Viherkasvilla somistettu pöytä oli J.Lindebergin ja toinen pöytäasetelma Malene Birgerin.
  Nordiska Kompanietin jouluikkunoissa oli kolme maailmaa: suuri joulukuusi, jonka kyljessä oli kynttilähahmojen kotitaloja, iloiset kärpässienet jouluherkkuineen sekä unenomaiset ballerinatanssijat kavaljeereineen. Instan puolella on näistä lyhyitä videopätkiä!

Torilla myytiin havu- ja lehtikransseja sekä oksia ja samalta omia asetelmia varten. Hauskaa ja tyylikästä.

 Nämä perinteiset joulukoristeet näyttävät kyllä niin paljon paremmilta kuin Helsingissä nähtävät jouluvalo-oksennukset. 
 Kävimme Zara Homessa, heidän jouluilmeensä oli kulta-valko-punainen ja tosi tyylikäs. Koralliaiheiset ja korallinväriset jutut olivat uusinta uutta ja korallia näkyi värinä myös paljon Åhlensin vaatepuolellakin. Jotenkin jännää, kun korallia on totutta näkemään enemmän kesäsesongissa, mutta miksei se tosiaan sopisi myös antamaan väriä talveenkin. Tykkään muuten tiimalaseista ja tuo Zara Homen oli aika ihana turhake.Näyteikkunoita olisi ollut ihanaa tuijotella enemmänkin, mutta siihen ei nyt ollut aikaa. Tykkäsin Burberryn ikkunassa nähdyistä paperikoristeista, yksinkertaista ja kuitenkin juhlavaa ja sopivaa näin joulusesonkiinkin. Herrasmies hienoinen valaisimeen, en taas muista yhtään kaupan nimeä. Venäläishenkinen somistus oli taas Mathilde et sa vie -nimisessä putiikissa.

 Kävimme Åhlensin ja Zara Homen lisäksi vielä Sephorassa, Lagerhausissa ja syömässä turrehenkisesti TGI Fridaysissa (söin vähän mitäänsanottaman lohisalaatin, en ehkä menisi uudestaan) sekä Pressbyrånissa ostamassa ruotsalaisia lehtiä. Sitten pitikin jo kiiruhtaa takaisin laivaan, jonne muuten aina tulee kiire!

Puhuin myös vähän ruotsia, vaikka osaan sitä aika kehnosti. Jostain oudosta syystä alan sekoittaa päässäni ruotsia ja ranskaa, ja siten vielä että ranska tuntuisi luontevammalta kieleltä kommunikoida, joka on mielestäni hyvin erikoista ja huvittavaa! Tukholmassa oli muuten 9 astetta lämmintä, talvivaatteissa tuli jo hiki ja varsinkin kun rahtasin mukanani suurta ja vähän painavaakin kassia, sillä ostin useampia joululahjoja ja tietysti myös itsellenikin muutamia juttuja. Tukholman pikavisiitti oli siis oikein hauska ja onnistunut ja nyt on melkein kaikki lahjat hankittu, aika tehokasta ottaen huomioon että nyt on vielä melkein pari viikkoa jouluun! 

Ei kommentteja: