16.2.2018

Kirppislonkkareita

Laukut, nuo materiaalisen intohimoni kohteet! Ajattelin tällä kertaa esitellä kaikki kuusi kirppikseltä löytynyttä Lonkkariani eli Longchampin laukkua. Himoitsen Longchampin laukkuja myös upouusina, mutta vanhempia perusmalleja löytyy useinkin kirppiksiltä. Osa on nähty täällä blogissa jo aiemmin, osaa ei, mutta nyt kaikki siis yhdellä kertaa.

Ruskea olkalaukku on vanhin ja ylipäätään yksi rakastetuimmista laukuistani ikinä. Löysin sen 2010 Fidalta 3€:lla. Siinä on vanhanmallinen vetoketju, joka aluksi sai epäilemään laukun aitoutta. Löysin netistä kuitenkin muita vintagemallisia Longchampeja samoilla vetoketjuilla ja samoilla muilla yksityiskohdilla, joten löydöstäni tuli entistä parempi. Joka tapauksessa olen käyttänyt tätä laukkua todella paljon. Se on erittäin näppärä monine taskuineen ja hyvänkokoinen, ruskea nahka taas käy monenlaisten vaatteiden ja kenkien kanssa. Siinä näkyy jo pientä kulumaa ja olen hartaasti koittanut huoltaa sitä tasaisin väliajoin. Tällä hetkellä se onkin lepäämässä ja saa näin toivottavasti lisää käyttöikää itselleen myös tulevaisuudessa.
Sininen pikkulaukku on myös selkeästi vanhempaa mallia, siinä on samanlainen vanha vetoketju ja vähemmän merkille tunnusomaisia yksityiskohtia. Materiaali, tikkaukset, merkkitiedot taas ovat yhtenäiset kaikkien muiden laukkujen kanssa. Tämä oli löytö viime kesältä, hintaa muutama euro tälläkin.
Musta laukku taas on hassuimpia löytöjäni melkein kolmen vuoden takaa, maksoin siitä nimittäin 1€:n. Laukun ulkopinnoilla on huonosta säilytyksestä aiheutunutta kulumaa ja nahan hilseilyä, googlettelun avulla löysin tietoa, että se on tyypillistä tälle materiaalille ja laukkumallille. Laukku oli huonossa kunnossa, mutta käsittelin sitä mustalla nahansuoja-aineella ja se auttoi kyllä tosi paljon. Voisin kokeilla laukkuun vielä mustaa nahkamaaliakin. Tämän hankkiessa mietin, että vaikka Longchampin laukut ovat suhteellisen keskihintaisia, ovat ne kuitenkin sen verran arvokkaita lähtöhinnaltaan, että tuntuu jotenkin järjettömältä pilata laukku huolimattomalla säilytyksellä.
Le Pliage on laukkumalli, jolle lämpenin to-del-la hitaasti. Muistan ihmetelleeni vuosia, mitä jotkut näkevät näissä kauppakasseissa, kunnes aloin lopulta haluta itsellenikin sellaisen. Haikailin isomman, olalla kannettavan koon perään, kunnes vihdoin tärppäsi ja löysin tuon punaisen. Maksoin siitä 15€ (vai kympin?) ja se olikin hyvässä ja siistissä kunnossa. Pohjan taitteiden kulmissa oli toki kulumaa, niin kuin näissä aina käytössä tuppaa tulemaan. Laukku on ollut todella kätevä sellaisena kakkoslaukkuna, kauppakassina, siistimpi ja tukevampi versio kangaskassista ja olen käyttänyt tätäkin paljon. 
Löysin tuon mustan version, joka on pinnoitettua canvasta logopainatuksella, edellisviikolla. Kassi oli kuitenkin jo parhaimmat päivänsä nähnyt ja vähän repsottavassa kunnossa. Hintalappukin oli kateissa, mutta satuin kuitenkin löytämään sen kirppispöytää hetken tongittuani. Hinta 5€ ja sen enempää likaisesta ja rikkinäisestä kassista ei enää kannattaisikaan maksaa: pohjan taitteiden kulmat kuluneet ihan puhki, pohjassa pieni reikä ja pinnoitus kulunut paikoin niin, että canvas pilkisti esiin siellä sun täällä. Vetoketju ja nahkaosat olivat kuitenkin ehjiä, joten totesin, että saan kassista vielä hyvinkin käyttökelpoisen korjaamalla. Ompelin pohjaan uudet taitteet ja paikkasin reiän nahalla ja pikaliimalla. Sivelin mustaa akryylimaalia niihin kohtiin, joista pinnoitus oli täysin kulunut sekä putsasin kassin sisäpuolen ja huolsin nahkaosat. Lopputulos oli parempi kuin odotin!
Viimeisenä ihan uusin löytöni eiliseltä, pieni tummanruskea nahkainen versio, Le Pliage veau foulonne. Tämän hinta oli 10€ ja pohdin hetken, että tarvitsenko tätä nyt todella. Iloinen ylläri tuli kassalla, tästä tulin vielä -50% eli maksoin lopulta vain vitskan. Pohjan kulmissa oli kulumaa, mutta muuten laukku oli hyvä ja siisti. Kotona taas puhdistus ja ruskeaa nahanhoitoainetta - good as new! 

Kaikkia näitä löytöjä yhdistää se, että pienellä vaivannäöllä ja huollolla saa paljon aikaan. Varsinkin Le Pliage -kasseja näkee kirppiksillä myynnissä ihan järkyttävässä kunnossa ja hintaa helposti ainakin parikymppiä. Kuitenkin myös se tekee löydöstä vielä makeamman, kun laukku näyttää huoltamisen jälkeen entistä paremmalta.

Ei kommentteja: