16.9.2018

Habitare 2018

Kävin eilen Habitaressa. Lauantain keskipäivän paikoittaiset, jonottamiseen asti yltäneet yleisöruuhkat ja oma, järjettömän väsynyt aamuvuoron jälkeinen olotila eivät olleet ehkä paras yhdistelmä inspiroitumiseen, mutta hyvä että tuli mentyä - aina löytyy kiinnostavaa katseltavaa ja inspiroivia juttuja.
Habitaren teemana oli tänä vuonna Roots - Pintaa syvemmälle eli asioiden juuret, aitous ja alkuperäisyys. Viime vuoteen nähden messuilla tuntui olevan vähemmän ihan uudelta tuntuvia juttuja ja toki tietynlainen samankaltaisuus ja ajan hengen tavoitteleminen näkyi osastosta toiseen. Omia suosikkejana oli mm. Signals -trendiosasto, jossa tulevaisuuteen visioitiin trendejä renessanssista uudenlaiseen glamouriin ja hyvinvointia tuottavaan ympäristöön esimerkiksi viherhuoneilla. Tykkäsin vaaleanpunaisen eri sävyistä, seinämaalauksista ja tauluista, tekstiileistä, valaisimista ja valikoiduista huonekaluista. Vihertävä seinäkaakelointi oli tosi kaunis Antiikkipuolella oli selkeästi paljon kaunista lasitavaraa tänä vuonna.  Minimalistisia asetelmia, viherkasveja ja harmonisen kauniita värisävyjä näkyi hyvin paljon eri osastoilla. Valaistus oli paikoitellen jopa hieman hämärää tunnelmavalaistusta. Habikids-alueen hauska kuvitusmaailma on Janine Rewellin käsialaa ja iloisen poikkeava ja varmasti lapsia kovasti puhutteleva. Finarten osastolta jäivät mieleen matot ja hauska seinäinstallaatio vanhoista sukkuloista. Klaus Haapaniemen jutut puhuttelevat minua aina ja vaikka heidän osastonsa oli täynnä erilaisia kuvioita, oli se myös tasapainoinen kokonaisuus.
Jotain yllättävää messuilla voisi kuitenkin olla, jäin kaipaamaan jotain sellaista hulluttelevaa kokeilunhalua, jossa kaksi tai useampi tyyli voisi sekottua toisiinsa jollain tavalla - esimerkiksi ulkoa hyvin pelkistetty konttimökki, jonka sisätiloissa palatsimaisuus kohtaisi Ikeasta tutun pieniin tiloihin sopivan järjestelmällisyyden. Jotain hieman uskaliaampaa visiota kaiken kauniin, mutta helposti sulateltavan rinnalle. Habitaresta jäi kuitenkin kokonaisuudessaan kiva fiilis. Messuille ehtii vielä tänään sunnuntaina klo 18 saakka.

Ei kommentteja: